Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Aragonie byla územím favoritů, Kornfeilovi ani Abrahamovi se nedařilo

Ani Karlu Abrahamovi, ani Jakubu Kornfeilovi se nepodařilo dosáhnout při Velké ceně Aragonie na body. Abraham nedokončil po pádu královskou třídu MotoGP, Kornfeil 25. místem zajel nejhorší výsledek sezony. To aktuálním lídrům mistrovství světa se dařilo, Márquez, Morbidelli i Mir ve svých kategoriích brali vítězství. Rossi i se zlomenou nohou skončil pátý.

Jakub Kornfeil
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Theo Karanikos

Devítinásobný mistr světa Rossi po nečekané třetí příčce v kvalifikaci dlouho jezdil na druhém místě, ale pouhých 24 dní po úrazu přece jen tempo neudržel. "Jsem šťastný a spokojený, protože ještě před týdnem jsem netušil, jestli vůbec budu moci jet. V posledních kolech už jsem byl trochu unavený a noha mě bolela, za žádnou cenu jsem ale nechtěl házet ručník," řekl Rossi.

Až na první místo se naopak z páté startovní pozice postupně probil úřadující šampion Márquez a po pátém vítězství si upevnil vedení v MS. S Andreou Doviziosem měl dosud stejný bodový zisk, ale Ital dojel až sedmý a nyní ztrácí 16 bodů.

Stupně vítězů byly zásluhou Daniho Pedrosy a Jorgeho Lorenza kompletně španělské, v první šestici narušil nadvládu domácích jezdců jen Rossi. Osmatřicetiletý idol přišel po zranění jen o závod v San Marinu, ale i přes heroický výkon v Alcaňizu se mu vidina desátého titulu opět vzdálila. Z páté pozice ztrácí na Márqueze 56 bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Márquez si dojel pro vítězství v Aragonii

Abraham nepromítl nadějné tréninkové jízdy a dobrý pocit z předchozích dnů do výsledku v závodě. Po startu z 15. místa se držel na bodované pozici, ale brzy bez cizího přičinění v pravotočivé zatáčce upadl. Do sedla se sice hned vrátil, ale zanedlouho odstoupil a potřetí v sezoně neprojel cílovou čárou.

"Vjel jsem do té zatáčky trochu moc rychle, šel o něco víc na přední brzdu, než jsem měl, a dostal smyk. Hrozně se týmu omlouvám, protože to byl dobrý víkend," řekl Abraham. "I závod se vyvíjel nadějně. Měl jsem dobrý start, byl ve skupině bojující o dobrý výsledek a cítil jsem se velmi jistě," litoval český jezdec.

Kornfeil startoval až z 25. pozice a v závodě, který začal kvůli mlze později a byl zkrácen na 13 kol, nedokázal navázat na sedmé místo z předchozí Grand Prix San Marina. To bylo jedno z jeho pouhých dvou letošních umístění na bodovaných pozicích, ještě byl jedenáctý ve Francii. Jako jeden z mála jezdců přitom dosud dokončil všech 14 závodů, počtvrté se ale nevešel ani do elitní dvacítky.

Dvacetiletý Mir vyhrál už osmý závod v sezoně a má ze všech lídrů nejblíže k titulu mistra světa. Pořadí vede o 80 bodů a ve zbývajících čtyřech závodech už jich je k mání jen sto. Tentokrát zvítězil o setiny v těsném dojezdu před Italy Fabiem Di Giannantoniem a Eneou Bastianinim. Jeho největší rival Romano Fenati rovněž z Itálie dojel až desátý.

Osmé vítězství v sezoně vybojoval také Morbidelli, jeho náskok v průběžné klasifikaci Moto2 ale není tak výrazný. Italský jezdec zvýšil vedení před Švýcarem Thomasem Lüthim na 21 bodů.

Velká cena Aragonie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Alcaňizu:

Moto3: 1. Mir (Šp./Honda) 25:57,607, 2. Di Giannantonio -0,043, 3. Bastianini (oba It./Honda) -0,051, 4. Martín -0,170, 5. Canet (oba Šp./Honda) -0,392, 6. McPhee (Brit./Honda) -0,590, ...25. Kornfeil (Peugeot) -17,595.

Průběžné pořadí MS (po 14 z 18 závodů): 1. Mir 271, 2. Fenati (It./Honda) 191, 3. Canet 173, 4. Di Giannantonio 137, 5. Martín 134, 6. McPhee 106, ...22. Kornfeil 14.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články