Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pětibojaři o úspěchu ve smíšených štafetách: Je to povedený úvod sezony

Moderní pětibojaři Natálie Dianová a Jan Kuf jsou před blížícími se vrcholy letošní sezony v dobré formě. Potvrdili to před několika dny třetím místem v závodě smíšených dvojic na Světovém poháru v Kecskemétu. Mistři světa z roku 2015 a evropští šampioni z loňska nestačili v Maďarsku jen na vítězný domácí pár Kovácsová, Demeter a na stříbrné duo Běloruska Chaldobová, Palazkov.

Natálie Dianová
zdroj: UIPM

"Dopadlo to pro nás hodně příjemně. Jsem si vědoma některých chybiček, ale je strašně fajn vědět, že i s nimi dokážeme s Honzou závodit takhle nahoře," neskrývala Dianová pozitivní naladění.

"Na úvod sezony to byl povedený závod, oba dva jsme spokojení a je to velká motivace do dalších tréninků," zhodnotila Dianová. Její týmový kolega podotknul, že si umístěním na stupních vítězů spravil chuť z klání jednotlivců, které se mu nepovedlo podle očekávání.

Ve štafetách si vysloužili absolutorium zejména za závěrečnou disciplínu - běh s laserovou střelbou totiž ovládli nejlepším celkovým časem a v konečném hodnocení se přehnali přes týmy Ruska a Německa. "Měli (na páté příčce) ztrátu tři čtvrtě minuty. Šance, že poběží o medaile, byla minimální," popsal reprezentační trenér Jakub Kučera. 

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Natálie Dianová a Jan Kuf

"Bylo to neskutečné, krásný finiš," pochválila Dianová svého parťáka za heroický výkon v běhu, kdy dokázal smazat velký náskok ruského reprezentanta Beljakova. "Je pravda, že to bylo asi devět vteřin na těch posledních sedm set metrů, což je relativně hodně. Sprintoval jsem nejvíc, jak jsem mohl a jak už jsem byl úplně koženej, tak jsem zvedl radostí ruku a málem v cíli upadl. Víc už bych ze sebe nevymáčkl," uvedl s úsměvem Kuf.

Zároveň přiznal, že ho do cíle dohnal i křik jeho kolegyně. "Natálka na mě řvala takovým způsobem, že jsem si nemohl dovolit ho nepředběhnout."

Tři vrcholy sezony: ME, MS a finále SP

Sezona moderních pětibojařů je velmi dlouhá a v té neolympijské v ní figuruje trojice tradičních vrcholů: finále Světového poháru (letos v červnu v Litvě), mistrovství Evropy (v červenci v Bělorusku) a mistrovství světa (v srpnu v Káhiře).

"Vždycky říkám, že cíle musí být ty nejvyšší, co jdou. Přece nemůžu jít do závodu s tím, že nemůžu vyhrát," zdůraznil Kuf, pro něhož zůstává nejoblíbenější disciplínou šerm. "Vždycky mě bavil nejvíce a tak to pořád platí," poznamenal olympionik z Ria, kde zažil svou premiéru pod pěti propletenými kruhy, byť se mu moc nevydařila.

Na příští letní olympiádě by se on i Dianová mohli dočkat toho, že se zde objeví právě klání smíšených štafet. "Během června by měla programová komise Mezinárodního olympijského výboru definitivně rozhodnout, jestli se mixové štafety objeví v programu Her v Tokiu v roce 2020. Pokud by to tak bylo, tak naše zaměření na tuto disciplínu bude samozřejmě ještě větší," dodal reprezentační trenér Kučera.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články