Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Moderním pětibojařem roku byl vyhlášen mistr Evropy Kuf

Praha – Dvojnásobný evropský šampion Jan Kuf byl vyhlášen nejlepším moderním pětibojařem roku 2016. Na slavnostním ceremoniálu v Praze vstoupili do Síně slávy první čeští olympijští medailisté Jiří Adam, Jan Bártů a Bohumil Starnovský, stříbrné družstvo z Her v Montrealu 1976.

Jan Kuf s trofejí pro nejlepšího moderního pětibojaře roku
zdroj: Instagram autor: honzakuf

Pětadvacetiletý Kuf letos na evropském šampionátu v Sofii triumfoval v soutěži jednotlivců i ve smíšené štafetě s Natálií Dianovou. "Jsou to krásné zážitky, na které nikdy nezapomenu. Byla to zatím moje nejlepší sezona v životě," řekl pětibojař, do jehož výčtu letošních úspěchů patří i bronz ze závodu Světového poháru v Římě.

Jen na olympiádě v Riu se mu nedařilo. Parkur po pádu, který se objevil třeba i v americké televizní show, nedokončil a celkově obsadil 36. místo. "Olympiáda sama o sobě je úžasná, byl můj sen tam jet a letos se to povedlo, i když to tam nevyšlo podle představ. Celý tenhle rok pro mě byl úžasný," řekl muž, který ovládl anketu pětibojařů potřetí za sebou.

Je nám líto, video expirovalo.
Jan Kuf se stal potřetí pětibojařem roku

Pro rok 2017 se těší na soustředění v USA a na evropský a světový šampionát. Mistrovství světa bude v Káhiře, která sice není oblíbenou závodní destinací, jenže Kuf tam bral medaile ve Světovém poháru. "Dva roky po sobě jsem tam byl na placce, tak budu doufat, že v tomto trendu budu pokračovat," řekl.

Vítězem kategorie 5P pro pětibojařský talent se stal Martin Vlach, který byl sedmý na mistrovství Evropy juniorů, společně s Markem Gryczem získal stříbro ve štafetě a ve trojici s Vojtěchem Hercíkem také stříbro v soutěži družstev. Junioři získali evropské medaile po čtyřech letech, přitom jsou v této kategorii prvním rokem. Stříbrné družstvo Adam, Bártů, Starnovský se sešlo poprvé po čtyřech letech.

Bártů, který v Montrealu získal také individuální bronz, dorazil na vyhlášení z Velké Británie, kde od roku 1998 působí ve vedení britského moderního pětiboje. Olympijské hry v Montrealu má spojené s oslavami medailí, které jsou pro český moderní pětiboj zlomové. "Do té doby se o nás vůbec nepsalo. Po Montrealu se otevřely dveře do médií a náš sport se zviditelnil," řekl jednašedesátiletý Bártů.

"Jsou to první hrdinové, kteří dosáhli na medaili z nejdůležitější soutěže. Tato trojice nastartovala úspěšnou éru československého, potažmo českého pětiboje," vyzdvihl bronzový olympijský medailista z Atén 2004 Libor Capalini.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články