Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Pětibojaři budou na MS v Číně opět útočit na medaile

Čcheng-tu (Čína) - Již devětkrát v řadě získal český moderní pětiboj medaili na mistrovství světa. Od roku 2001 přivezli pětibojaři 19 z dosavadních 26 cenných kovů. Příležitost ještě vylepšit tuto bilanci budou mít během šampionátu v čínském Čcheng-tu, které začne ve středu mužskou kvalifikací. Českou reprezentaci táhnou v posledních sezonách především David Svoboda a Ondřej Polívka, kteří se dokázali protlačit do absolutní světové špičky. Jediným oslabením je odchod olympijského medailisty z Atén Libora Capaliniho, který letos ukončil kariéru.

Největší medailové ambice z českých reprezentantů má úřadující mistr Evropy a obhájce světového stříbra Svoboda. Na loňském MS v Londýně vedle druhé příčky mezi jednotlivci vyhrál spolu s Polívkou závod dvojic a další stříbro přidal v družstvech. I mezi ženami slavila česká výprava úspěch, další štafetové zlato přidaly Lucie Grolichová s Natálií Dianovou.

Podobně úspěšný rok zažil český domácí pětiboj i před osmi lety. Capalini se na domácí půdě v Ústí nad Labem stal prvním českým mistrem Evropy, světové mistrovství v San Franciscu pak ovládl jeho kolega Michal Sedlecký a ženská štafeta. Do té doby patřily k nejcennějším výsledkům z MS stříbro Milana Kadlece z roku 1987 a Capaliniho z roku 1999. O jediný individuální ženský úspěch se zasloužila v Sofii 1997 třetí Grolichová.

Pětibojaři si stěžují nabízeli jim i psí maso

Šampionát je podle českých pětibojařů jedním z nejhůře připravených z pohledu ubytování a stravování, navíc je v dějišti soutěží smog. "Je to tady hodně atypické, a když se podívám ven z oken hotelu, tak jediné, na co se těšíme, je, až budeme odlétat. Tak špatné podmínky, jak ubytování i stravování, nebyly při tak významné akci mnoho let. Možná deset," řekl trenér Jakub Kučera.

Reprezentanty šokoval štítek s nápisem "Dog Meat" (psí maso) v jídelně MS. "Něco takového je pro nás netolerovatelného," poznamenal Kučera a posteskl si: "Jen škoda, že to neuvidí nikdo z představitelů mezinárodní federace. Bydlí v pětihvězdičkovém hotelu ve středu města a ti nejdůležitější, tedy závodníci, v této díře na konci světa."

Pětibojaři musejí jezdit do závodního areálu 50 minut. "Je to ještě kus za koncem světa," komentoval Kučera Národní centrum moderního pětiboje, které v přepočtu přišlo na 2,5 miliardy korun, ležící mezi rýžovými poli. Jde údajně o nejmodernější sportovní architekturu, ale detaily se podle Čechů nevydařily. Například šířka výběhu ze střelnice činí místo pravidly předepsaných čtyř metrů jen jeden a půl metru. Výška stolů pro pistole a nábojnice je na hranici regulérnosti. Podle Kučery je možné, že závody nebudou zcela regulérní.

Historickému medailovému pořadí kralují polské pětibojařky. Na MS získaly celkem 24 zlatých medailí: Pět v kategorii jednotlivkyň, 11 mezi družstvy a osm ve štafetách. V mužské kategorii dominuje se 40 tituly (13-18-9) Maďarsko, jedna z bašt moderního pětiboje. Nejúspěšnějším jednotlivcem je s pěti tituly Maďar András Balczó, u žen pak čtyřnásobná šampionka Eva Fjellerupová z Dánska.

Moderní pětiboj, kde je třeba skloubit plavecké, střelecké, šermířské, jezdecké a běžecké dovednosti, má původ ve vojenské praxi. Vznikl začátkem minulého století ve Švédsku, kde byly v roce 1910 pro důstojníky jezdeckých pluků uspořádány první závody, za dva roky se pětiboj již stal nedílnou součástí olympijského programu. Pro svůj branný charakter byl nejdříve téměř výhradní záležitostí důstojníků a vojáků. Až kolem roku 1950 se do světové špičky probojovali hlavně díky Maďarsku a bývalému SSSR civilisté. První mistrovství světa se konalo v roce 1949 ve Stockholmu.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články