Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Pětibojaři se netají před MS v Číně medailovými ambicemi

Praha - Potvrdit příslušnost k absolutní špičce a opět získat medaili chtějí čeští moderní pětibojaři na světovém šampionátu v čínském Čcheng-tu. Do Asie cestuje mimořádně silný tým v čele s čerstvým mistrem Evropy Davidem Svobodou, který bude obhajovat stříbro z posledních dvou šampionátů a může v Číně splatit smolné vystoupení v parkúru na předloňské olympiádě v Pekingu. Vrchol sezony odstartuje příští středu. Premiérově bude část šampionátu vysílat Česká televize, která chystá přímý přenos na vyvrcholení mužského finále.

"Věřím, že český moderní pětiboj potvrdí i v polovině olympijského cyklu svoji příslušnost k absolutní světové špičce," řekl na tiskové konferenci v Praze kouč Jakub Kučera, který bere do Číny čtyři muže a stejný počet žen. Vedle Svobody se v Čcheng-tu představí Ondřej Polívka, Martin Dvořák a dosud jediný český mistr světa v individuálním závodě Michal Sedlecký. Z původní sestavy vypadli zraněný Michal Michalík a Libor Capalini, jenž v červenci ukončil kariéru. Ženy budou zastupovat Natálie Dianová, Lucie Grolichová, Sylvie Černá a Barbora Kodenová, kterou však trápí zdravotní problémy a zatím není jisté, zda odletí.

Češi mají jako tradičně medailové ambice. Na loňském mistrovství v Londýně získali tři cenné kovy - Svoboda vybojoval stříbro v závodě jednotlivců a zlato získaly obě štafety dvojic. Ty však tentokrát v programu šampionátu chybějí, nahradily je tříčlenné štafety a poprvé také smíšené štafety.

Je nám líto, video expirovalo.
Pětibojaři před odletem na MS

Svoboda chce medaili. Tu nejcennější

Svoboda se nejvyššími ambicemi netají. "Možná, že prožívám úplně nejlepší sezonu v kariéře. Čekám od sebe medaili a asi bych byl zklamaný, kdyby to nevyšlo, protože vím, že na ni mám," podotkl Svoboda, který získal na dvou posledních šampionátech vždy stříbro. "První místo je o trochu výš než ostatní, to mi chybí. Chci se o to pokusit."

Do Číny se vrací přesně po dvou letech od smolného vystoupení na olympiádě v Pekingu, kde při parkúru přišel pravděpodobně o zlato. Na osudný parkúr ještě úplně nezapomněl. "V pozadí to úplně není, spíš ve skrytu ostatních úspěchů a neúspěchů. Otevřený účet v Číně mám a ten, doufám, teď nějak splatím, ale neřeším to. Dá se říct, že to beru jako malou odvetu, ale v nadsázce," dodal.

Český tým odletí do Čcheng-tu ve dvou skupinách. Výprava má vzhledem k místu, kde se šampionát koná, nižší počet členů než obvykle, přesto prý půjde o nejdražší mistrovství v historii. Jako první se příští středu představí muži v kvalifikaci, program uzavře štafeta žen.

Pětibojař David Svoboda
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články