Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Moderní pětibojaři mají před mistrovstvím světa v Egyptě obavy z horka

Devět českých moderních pětibojařů se zúčastní mistrovství světa, které začne v neděli v Alexandrii. V individuálním závodu nastoupí Marek Grycz, Jan Kuf, Ondřej Polívka a Martin Vlach, mezi ženami se představí Karolína Křenková, Veronika Novotná a Anna Roubíčková. V úvodní mužské štafetě dostanou příležitost junioři Filip Houška s Matoušem Tůmou. Češi chtějí v Egyptě potvrdit dobré výsledky ve Světovém poháru, ale obávají se velkého vedra. Zároveň doufají, že nikoho z nominovaných na poslední chvíli nevyřadí pozitivní test na koronavirus.

Jan Kuf a Martin Vlach
zdroj: Filip Komorous

"Má být celou dobu jasné počasí a hodně přes třicet stupňů. Ani v noci nemají teploty klesat pod pětadvacet. Vezeme s sebou chladicí vesty a každý bude mít k dispozici stále vak s ledem. Máme i přenosný výrobník ledu," uvedl reprezentační trenér Jakub Kučera.

Po špatných zkušenostech se stravováním v Egyptě z předchozích let si pětibojaři na šampionát vezou mrazem sušené jídlo.

"Není to samozřejmě úplně nejvhodnější destinace na přelom července a srpna. Ale snad tam bude trošku foukat vítr, když je to u moře," řekl třetí muž světového žebříčku Vlach.

"Být to v Káhiře, tak podle mě všichni zahyneme na horko," dodal Kuf, jehož bronz z roku 2014 je posledním českým individuálním cenným kovem z MS. O čtyři roky později byli spolu s Vlachem stříbrní ve štafetě.

Letos by Češi mohli medailový půst prolomit. V červnovém finále Světového poháru v Ankaře byl Vlach pátý, Grycz sedmý a Kuf desátý.

Do širšího okruhu favoritů patří hlavně Vlach, jenž na loňských OH v Tokiu skončil pátý a v dubnu ovládl závod SP v Budapešti. O měsíc později skončila Novotná druhá v Albeně.

"K tomuhle jsme směřovali celou sezonu. Začátek s novým formátem byl všelijaký. Ideálně bych chtěl zazávodit nejlíp, co jsem letos závodil. To znamená do desítky určitě," řekl osmý z Tokia Kuf.

Od letoška musejí pětibojaři po kvalifikaci absolvovat ještě semifinále, které je stejně jako finále pro 18 nejlepších naplánováno na 90 minut.

V Egyptě se mistrovství světa uskuteční už potřetí za posledních pět let. Po premiéře v Káhiře v roce 2017 hostila egyptská metropole MS i loni místo Běloruska, jemuž bylo pořadatelství odebráno kvůli neklidné situaci v zemi.

Letošní šampionát měl původně hostit Sia-men, avšak vzhledem k protikoronavirovým opatřením v Číně bude nakonec v Alexandrii, kde se loni konalo MS juniorů.

Po štafetách přijdou od úterý na řadu individuální závody, finále obou kategorií je na programu příští sobotu.

Tituly obhajují Maďar Ádám Marosi a Běloruska Anastasija Prokopenková. O den později zakončí šampionát smíšené štafety.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články