Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kompletní trio pětibojařů se v Ankaře utká o medaile

Jan Kuf, Martin Vlach i Marek Grycz postoupili při finále Světového poháru v moderním pětiboji do sobotních bojů o medaile. Semifinále výrazně ovlivnil parkur, při němž byla eliminována řada jezdců. Čeští závodníci si i přes nepříznivý los s překážkami poradili dobře.

Je nám líto, video expirovalo.
Pětibojař Grycz v parkuru zářil

Všichni tři Češi už měli dobrý bodový základ ze středečního základního kola šermu. Martin Vlach i Jan Kuf si připsali 225 bodů, Marek Grycz o deset bodů méně. Příjemným překvapením byl zejména šermířský výkon Martina Vlacha. 

V pátečním semifinále přišel jako první na řadu parkur a ovlivnilo ho až nezvyklé množství eliminací. V dopolední skupině A, v níž závodili i Vlach s Gryczem, nebylo za parkur bodováno sedm z osmnácti jezdců. "Takové množství eliminací nepamatuji. Závod to poměrně zásadně ovlivnilo," kroutil hlavou Kučera.

Marek Grycz si na koni vedl skvěle a jako jeden ze dvou jezdců absolvoval parkur za plný počet bodů a disciplínu vyhrál. Martin Vlach byl s drobnými problémy a dvěma shozy šestý. A Jan Kuf, který se připravoval na odpolední semifinále B, znervózněl. "To jsem podle mě nezažil za posledních patnáct let, že by bylo tolik eliminovaných. Z těch osmnácti jelo snad jen pět lidí normálně. Naši kluci jeli moc hezky a ten zbytek, to bylo něco neskutečného," líčil Kuf.

Podle kouče Kučery je v Ankaře problém s nevyrovnanou výkonností koní. "Tím, jak se celý podnik blíží ke konci, se organizátorům snižuje počet koní, kteří jsou ještě schopní parkur kvalitně absolvovat. Je tu řada koní, kteří mnohdy dokáží zachránit i malé chyby. V dopoledním semifinálovém bloku ale byla taky skupina koní, kteří sem absolutně nepatří. Nejen výkonností, ale zejména tím, že jsou velmi atypicky jezditelní. A to je pro někoho, kdo má na seznámení s tím zvířetem dvacet minut, prakticky neřešitelná situace."

Češi si vylosovali různé koně. Grycz a Vlach měli relativní štěstí, přestože Vlachův kůň byl atypicky jezditelný. Jednoho ze slabých koní si vylosoval Kuf a obdržel za svou jízdu 278 bodů. "Normálně by takové body asi znamenaly konec v závodě. Ale tím, co se v jízdě stalo v té první skupině, jsem věděl, že mám ještě šanci postoupit. Myslím, že jsme to zvládli ještě docela se ctí, ale pro diváky to musel být šílený zážitek," řekl Kuf.

V bonusovém kole šermu přidali Grycz s Kufem po jednom zásahu, plaveckou část zvládl z Čechů nejlépe Marek Grycz. V závěrečné kombinované části však na první střelbě ztratil jistotu přímého postupu. "Musel potom opravdu běžet. Bylo totiž jasné, že z první skupiny se kvůli dopoledním jezdeckým eliminacím bude postupovat jedině napřímo," popisoval Kučera. Grycz nakonec do finále postoupil jako pátý.

Martin Vlach doběhl do cíle jako první, Jan Kuf v odpolední skupině devátý. "Střílel jsem takový svůj letošní průměr. Po malých krůčcích se to zlepšuje, což je dobré znamení směrem k mistrovství světa a Evropy. Z čeho mám opravdu radost, je běh, ve kterém jsem se dneska cítil velmi dobře. Takže co jsem nechal na střelbě, jsem si pak seběhl zpátky. Bohužel tím, že byla střelba oproti ostatním slabší, jsem musel běžet až do konce, což mi vzalo na zítra nějaké síly," odhadoval Jan Kuf. 

Zdroj
ČT sport, ČTK, čmsp

Hlavní zprávy

Nejčtenější články