Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Strachová: Konec kariéry? Lepší je to brát jako nový začátek

Život profesionálního sportovce dokáže přinášet úspěchy, pocity štěstí a radosti. Konec kariéry ale nezřídka přináší dojmy právě opačné. Olympijská medailistka a mistryně světa ve slalomu Šárka Strachová přechod do sportovního "důchodu" zvládla. Vedle loni narozené dcery se věnuje klinice celostní terapie, kde se snaží zúročit znalosti lidského těla i mysli, které během sportovní kariéry nasbírala. "Konec kariéry je lepší brát jako nový začátek. Když se jedny dveře zavřou, druhé se otevřou," říká Strachová.

Šárka Strachová
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Na slalomových svazích získala kompletní sadu medailí na mistrovství světa, třetí místo na olympiádě a 17 umístění na stupních vítězů ve Světovém poháru. "Titul mistryně světa byl skvělý, ale bronz z Vancouveru stavím na stejnou úroveň, možná výš, protože jsou to prostě olympijské hry. A nemůžu opomenout třetí místo z Beaver Creeku, moje poslední velká medaile. To byl můj comeback a velmi emotivní závod," ohlíží se Strachová.

Její kariéru ale ovlivnil také emotivní rozchod s otcem a trenérem v jedné osobě Petrem Záhrobským v předolympijské přípravě před deseti lety, stejně jako kolaps organismu a následná operace nezhoubného nádoru na mozku v roce 2012.

"Po rozchodu s otcem mě myšlenky na konec nenapadaly, chtěla jsem si zkusit jít vlastní cestou. Po mém vážném onemocnění se samozřejmě nabízelo skončit, ale já jsem cítila, že se k lyžování musím vrátit. Ne proto, abych ještě získala nějakou medaili, ale protože se musím ještě něco naučit, co budu potřebovat v životě po kariéře," přiznává Strachová.

"Nejde nějak přesně popsat, co byl ten impulz. Hodně věřím svojí intuici a ta mě v tu chvíli vedle k tomu, že se mám k lyžování vrátit. A stejně mi v roce 2017 napověděla, že teď je ten správný moment odejít," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty se Šárkou Strachovou

Strachová dokázala zvládnout těžkou situaci, odrazit se ode dna a v kariéře pokračovat. Zpětně to vnímá jako jednu z nejdůležitějších schopností, kterým se naučila. "Neúspěchy a porážky jsou to, co vás nakonec v životě nejvíc obohatí. Když vozíte ze závodů umístění a medaile, je jednoduché být pozitivní. Ale dokázat zachovat si úsměv, když jste dole, to vás nakonec naučí nejvíc," myslí si Strachová.

Právě tohle myšlení dovedlo Strachovou k poslednímu velkému úspěchu, "návratovému" bronzu z mistrovství světa 2015. "Celá ta sezona byla pro mě úžasným obdobím. Závod v Beaver Creeku mám pořad v živé paměti, i to, jak jsem byla na startu klidná. Zpětně nechápu, jak jsem zvládla nebýt vůbec nervózní a věřit si. To se ale nedá naučit, k tomu jsem si musela sama dojít," vzpomíná Strachová.

Šárka Strachová s bronzovou medailí ze slalomu na MS v Beaver Creeku
zdroj: ISIFA/AFP autor: FRANCIS BOMPARD

U řady sportovců se po konci kariéry dostaví pocit rozčarování z "civilního" života. Strachová je jiný případ. "Dopředu jsem uvažovala o tom, co bych chtěla dělat. A stoprocentně jsem nechtěla trénovat ani se dál pohybovat u lyžování. Ale zároveň jsem chtěla zúročit to, co jsem se naučila – jak se starat o svoje tělo i mysl, jak přistupovat sama k sobě. Ne směrem ke sportovcům, ale normálním lidem. Připravila jsem se dopředu, a vlastně hned druhý den po konci jsem vyrazila 'do práce'. A brzy zjistila, že mě to naplňuje stejně jako sport," hodnotí Strachová.

"Jsem ráda, že jsem dokázala uzavřít kariéru se ctí a pocitem, že jsem jednu kapitolu života uzavřela se vším všudy. A ne že by mě k tomu donutila špatná výkonnost, kdy bych nepostupovala do druhých kol nebo jezdila někde kolem patnáctého místa. Když máte za sebou medaile, tak vás to nemůže naplňovat. A nechtěla jsem končit ani ze zdravotních důvodů," doplňuje Strachová.

Pro mnohé překvapivě se ke konci odhodlala rok před Hrami v Pchjongčchangu. "Věděla jsem, že bych tomu už nedokázala věnovat maximum. V kariéře je vždycky něco, co ještě můžete dokázat, nějaká další meta, kterou můžete překonat. Málokdo končí s tím, že už dokázal všechno a nemůže víc. Slalom je zrádný v tom, že můžete vypadnout v každé brance. V sezoně se vám může dařit sebevíc, ale olympiáda je o jednom okamžiku. A pro mě to byl risk, který už za to nestál," říká Záhrobská.

Připouští, že jako pro ženu byl pro ni konec o něco jednodušší. "Jen zlomek lyžařů se závoděním zabezpečí do konce života. Sportu navíc často obětujete i vzdělání a pak je často problém najít odpověď na otázku, co dál. Pro ženy je to jednodušší v tom, že většinou končí ve chvíli, kdy chtějí mít rodinu a starat se o děti. U mužů je tam víc zodpovědnosti o zabezpečení rodiny, v tom to mají těžší," uzavírá Strachová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články