Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Pode mnou změnila přístup k lyžování i životu, říká trenér Strachové

Praha - Se Šárkou Strachovou strávil na svazích pět let. Rakouský trenér Klaus Mayrhofer byl u jejího návratu do světové špičky, právě pod ním získala bronz z mistrovství světa. Když Mayrhofer hodnotil svůj čas v týmu české lyžařky, podotkl, že bylo potřeba změnit přístup své svěřenkyně jak k samotnému lyžování, tak k životu.

Šárka Strachová se svým týmem (Klaus Mayrhofer zcela vpravo)
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Šárka věděla, co chce, co má dělat, a bylo skvělé s ní pracovat. Měli jsme báječný vztah a myslím, že těch pět let bylo možná největších z mé trenérské kariéry. To sice teprve zjistím, ale rozhodně to bylo speciální," řekl Mayrhofer.

Základy se Strachová učila pod vedením otce Petra, s kterým se později rozešla. "Otec ji učil, že musí vždycky dojet do cíle, a neuměla riskovat. O to jsem se snažil celých pět let. Když chcete vyhrát, tak k tomu potřebujete něco riskovat, ale nebylo snadné jí to z hlavy vytlačit. Těžko se mění mentalita a osobnost," podotkl Mayrhofer.

Na Strachovou byl velmi často pyšný. Poprvé hned na začátku jejich spolupráce, protože se rychle vrátila na svahy po operaci nezhoubného nádoru, kvůli kterému měla metabolický rozvrat. "To bylo opravdu obdivuhodné a pak jsem na ni byl často hrdý. Když udělala v tréninku, co jsem chtěl. Pak po prvním závodu, po medaili na mistrovství světa, bylo to často," řekl kouč.

Šárka Strachová
zdroj: AP autor: Scott Sady

Klaus Mayrhofer: "Zpočátku nemluvila, nesmála se, ale pak jsme začali s našimi rakouskými vtipy a změnilo se to. Náš servisák je zábavný chlapík, já jsem možná někdy trochu tvrdší, ale také dovedu být vtipný, a to pro ni bylo dobré, aby trochu relaxovala. Ne jako za jejího otce, který ji pořád tlačil. Změnila přístup k životu."

Mayrhofer změnil Strachové kompletně kondiční přípravu i techniku. "Postupnými krůčky to zvládla a zase si začala na svahu věřit," vzpomínal Rakušan. Vrcholem byl zisk bronzu na předloňském šampionátu v Beaver Creeku. "Nečekali jsme, že by byla schopná bojovat o medaile, ale najednou to šlo. Bylo to hodně emotivní i pro mě."

Ve Světovém poháru Strachová vyhrála dva závody, o častější triumfy se ale možná připravila přílišnou snahou. "Chtěla hodně, na vše tlačila a byla schopná jít skrz zeď. Odjela za těch pět let hodně skvělých jízd, ale bývala i často stažená. Bavili jsem se o tom a sama říkala, že měla problém si během těch patnácti let lyžování užívat. Byla soustředěná, tvrdě pracovala, ale málokdy si to vychutnala," řekl kouč.

Poprvé si myslel, že Strachová ukončí kariéru po desátém místu na olympiádě v Soči 2014. Výsledek byl totiž pro oba zklamáním. "Hodně jsme pak spolu mluvili a ona řekla, že ještě není čas končit. A udělala dobře, další tři roky byly skvělé," řekl.

Naopak po této sezoně konec nečekal, ale na druhou stranu se rozhodnutí své svěřenkyně nedivil. Cítil, že Strachovou stojí hodně energie držet krok s mládím. "Vezme to moře sil. Chce mít rodinu. A rodina je víc než medaile," uvedl trenér. Má jasno, kam budou směřovat jeho další kroky. "Vrátím se domů, máme tam nadějné mladé slalomářky," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Šárka Stachová ukončila sportovní kariéru
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články