Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ledecká: Kdybych nevyužila možnosti trénovat pod Grabnerem, byla bych blbá

Praha – Ester Ledecká změnila po čtyřech letech snowboardingového trenéra. Mistryně světa v paralelním slalomu a vítězka Světového poháru v létě ukončila spolupráci s Rakušanem Richardem Picklem a nově se připravuje pod vedením jeho krajana Siegfrieda Grabnera a Itala Ericha Pramsohlera. Trenérský tým už na jaře rozšířil také Tomáš Bank.

S Picklem trénovala Ledecká na prkně od roku 2012 a získala pod jeho vedením všechny dosavadní úspěchy včetně zlata ze šampionátu v roce 2015. Po uplynulé zimě ale uvažovala o změně. "Už to zrálo. Měla jsem pocit, že mi dal hodně a že bych se měla posunout někam jinam," řekla Ledecká. Její rozhodnutí uspíšil fakt, že Pickl do své tréninkové skupiny přibral další snowboardistky. "To se mi nelíbilo. Mám v tréninku radši chlapský kolektiv, protože od kluků můžu něco okoukat. Chci jezdit klučičí styl, protože je rychlejší," vysvětlila.

Ve stejnou dobu přišla možnost přestoupit do týmu Grabnera, bronzového olympijského medailisty a bývalého mistra světa. Proto neváhala. "Byla bych blbá, kdybych téhle možnosti nevyužila. Je to úžasné spojení," řekla Ledecká a pochvalovala si soustředění na italském ledovci Passo Stelvio.

Od nových trenérů cítí velkou chuť po zlepšování. Hned na prvním tréninku od Pramsohlera slyšela: "Mockrát asi neuslyšíš, že jsem spokojený. Vždycky ti řeknu, že to nebylo dobrý a musíš pracovat na tomhle a na tomhle." A to se Ledecké líbí. "Od minulého trenéra jsem měla pocit, že občas řekl: S tím nic nedělej, je to perfektní. Přijde mi, že to nemůže být nikdy perfektní. Jsem ráda, že to má můj nový trenér nastavené takhle a že se opravdu někam posuneme," uvedla.

V lyžování svůj trenérský tým rozšířila. Od jara ladí její sjezdařské postavení také Tomáš Bank. "Je to skvělý chlapík. Jsem ráda, že s ním můžu spolupracovat. Má obrovské zkušenosti. Líbí se mi, jak trénink vede, je pozitivní a tlačí to dopředu," řekla jednadvacetiletá závodnice.

Na soustředění v Chile se snažila ve sjezdu a superobřím slalomu zlepšit ve všech směrech. "Od a do zet. Vždyť rychlostky nejezdím ještě takhle dlouho. 'Bany' mi radil, rozebírali jsme video, srovnávali jsme se i s Rakušákama. Doufám, že jsem se toho spoustu naučila. Důležité je získat zkušenosti," prohlásila Ledecká.

Jednou snowboard, jednou lyže

V minulé sezoně startovala poprvé ve Světovém poháru v alpském lyžování a hned čtyřikrát bodovala, čímž na sebe coby snowboardingová mistryně světa upoutala velkou pozornost. Zdůrazňuje ale, že to neznamená, že bude bodovat dál. "Každý závod je jiný, každý kopec je jiný. A já prostě ty zkušenosti oproti holkám nemám. Nečekám, že bych byla pokaždé na bodech. Budu makat a snažit se, abych měla co nejlepší výsledky, ale neříkám, že to bude jednoduché," řekla Ledecká.

sezoně bude znovu kombinovat snowboard i lyže a chtěla by absolvovat oba světové šampionáty - v únoru sjezdařský ve Svatém Mořici a v březnu snowboardingový v Sierra Nevadě. "Před Mořicem se budu víc věnovat lyžím, po Mořici snowboardu," plánuje dcera zpěváka Janka Ledeckého.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články