Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rakouští skokani na lyžích po 12 letech vybojovali zlaté medaile

Olympijské zlato v soutěži družstev ve skoku na lyžích získali Rakušané. Na zimních Hrách triumfovali poprvé od Vancouveru 2010. Postarala se o to čtveřice Stefan Kraft, Daniel Huber, Jan Hörl a Manuel Fettner, která porazila o 8,3 bodu Slovinsko. Bronzovou medaili vybojovali Němci s náskokem osmi desetin bodu před obhájci olympijského zlata Nory. Čeští reprezentanti Viktor Polášek, Čestmír Kožíšek, Filip Sakala a Roman Koudelka byli devátí a nepostoupili do finálové osmičky.

Rakušané v polovině soutěže ztráceli devět bodů na vedoucí Slovinsko, ale ve druhém kole se dostali do čela především díky Hörlovi, který ve třetí skupině porazil o devět metrů Timiho Zajce. Před závěrečnými skoky mělo Rakousko více než pětibodový náskok a stříbrný medailista ze středního můstku Fettner jejich triumf v souboji s Peterem Prevcem potvrdil. Zopakoval 128 metrů z prvního kola, poslední člen slovinského kvarteta skočil o metr méně.

Stříbro je pro slovinské skokany největším úspěchem na olympijských hrách, jejich jedinou medailí byl dosud dvacet let starý bronz ze Salt Lake City. V roce 1988 skončila druhá ještě společná reprezentace bývalé Jugoslávie.

Šampiony z Pchjongčchangu 2018 nepodržel ten papírově nejsilnější, novopečený olympijský vítěz z velkého můstku Marius Lindvik. V obou svých pokusech byl ve čtvrté skupině až šestý. Před jeho závěrečným skokem ještě Norsko drželo bronzovou příčku o 2,6 bodu před Německem, ale Karl Geiger Lindvika porazil o metr a půl a 3,4 bodu a na poslední chvíli zajistil Německu medaili. Tu němečtí skokani získali na ZOH počtvrté za sebou.

Na finále výkony Čechů nestačily

Polášek absolvoval svůj jediný závodní skok na olympijských hrách, kde většinu času strávil v izolaci kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Na velkém můstku skočil 108 metrů a předznamenal nezdar českých skokanů, kteří se v celé sezoně trápí.

Nikdo z nich se nedostal za 110 metrů. Kožíšek v proměnlivém větru skočil 109 metrů, Sakala ještě o osm metrů méně a nejzkušenější Koudelka se rozloučil 107,5 metry. Žádný z Čechů ve své skupině neskončil lépe než devátý. Společně porazili jen výběr Spojených států amerických a reprezentaci domácí Číny, která byla beznadějně poslední.

Výsledky skoků na lyžích na ZOH v Pekingu

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:

Skoky na lyžích:

Muži - družstva: 1. Rakousko (Kraft, Huber, Hörl, Fettner) 942,7 b., 2. Slovinsko (Kos, C. Prevc, Zajc, P. Prevc) 934,4, 3. Německo (Geiger, Eisenbichler, Schmid, Leyhe) 922,9, 4. Norsko 922,1, 5. Japonsko 882,8, 6. Polsko 880,1, 7. Rusko 806,5, 8. Švýcarsko 791,5, 9. ČR (Polášek, Kožíšek, Sakala, Koudelka) 279,5, 10. USA 261,0.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články