Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Na Turné čtyř můstků triumfoval Schlierenzauer

Bischofshofen - Vítězem Turné čtyř můstků ve skoku na lyžích se stal stejně jako loni Rakušan Gregor Schlierenzauer, který vyhrál i poslední závod tohoto ročníku v rakouském Bischofshofenu. Na druhém místě v posledním závodě i v celém seriálu skončil Nor Anders Jacobsen, třetí byl v Bischofshofenu nečekaně devatenáctiletý Rakušan Stefan Kraft. Nejlepším Čechem byl čtrnáctý Jan Matura, celkově 19. skokan seriálu.

Gregor Schlierenzauer
zdroj: ČTK autor: Kerstin Joensson

Turné letos vyvrcholilo skutečně až v závěrečném závodu, neboť až do posledního skoku nebylo jasné, kdo ze dvou rivalů vyhraje. Jacobsen v druhém kole jako předposlední skokan předvedl nejdelší pokus dne 139 metrů, ale obhájce Schlierenzauer zůstal klidný. Skočil jen o metr a půl méně a bylo jasné, že celkovým vítězem seriálu bude on. Nakonec vyhrál i dnes díky bodům za horší vítr. Oba sokové zvítězili na Turné dvakrát.

"Je to neuvěřitelné, bojoval jsem o to šest let a teď to celkové vítězství mám podruhé za sebou," nechal se slyšet vítěz, který se postaral o už pětiletou nadvládu rakouských skokanů v prestižním seriálu.

V celkovém hodnocení se na třetí místo dostal Nor Tom Hilde, v Bischofshofenu devátý muž. Lukáš Hlava obsadil v Turné 24. místo, Roman Koudelka byl 35. a Čestmír Kožíšek skončil na 55. pozici.

Matura předvedl výtečný první skok. Doletěl na 129,5 metru, vyřadil čtyřnásobného olympijského vítěze Simona Ammanna ze Švýcarska a porazil ho tak i v celkovém hodnocení Turné. V druhém pokusu neoslnil, ale ani nezklamal. Let na značku 125 metrů nakonec znamenal mírný pokles pořadím.

Dosavadním Maturovým maximem v této sezoně bylo 16. místo z německého Ga-Pa. Umístění z finále Turné je jeho nejlepší výsledek od březnového závodu v roce 2011 v letech v Planici, kde byl třináctý. "Pro mě je to velký úspěch," řekl Radiožurnálu Matura.

Litoval jen, že nepostoupil v úvodním závodu v Oberstdorfu. "Mohlo to být kompletní, ale byla to paráda, musím být spokojený," řekl po nejúspěšnějším Turné v kariéře. "Snad to bude pokračovat. Je vidět, že se můžu podívat do desítky. Ale musím také hodně odpočívat," upozornil na to, že světový pohár hned pokračuje dvěma závody v Polsku.

Hlava předvedl 122,5 metru a měl velkou smůlu na silný vítr v zádech. Sice postoupil přes Nora Anderease Stjernena, jehož porazil o 4,3 bodu, ale druhé kolo zahajoval jako nejhorší skokan. Ani pak mu nepřálo štěstí, dostal více než sedm bodů kompenzaci za povětrnostní podmínky, nakonec obsadil poslední 32. místo a nebodoval. Do druhého kola postoupili netradičně dva skokani navíc a body brala nejlepší třicítka.

První pokus se nevydařil Čestmíru Kožíškovi, jemuž 114 metrů nemohlo stačit na postup, z nějž se radoval Bulhar Vladimir Zografski. Hned v první dvojici se vyřadil z boje o celkové třetí místo Němec Severin Freund, kterému nevyšel odraz, postoupil přes něj Polák Stefan Hula. Závodu v Bischofshofenu se už nezúčastnil Roman Koudelka, který před kvalifikací onemocněl a odjel domů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články