Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Medaile po dvaceti letech? Češi v ní na nadcházejícím MS v letech věří

Praha - S velkými ambicemi vstupují čeští skokani na lyžích do mistrovství světa v letech v Harrachově. Pod Čertovou horou se na mamutím můstku bude létat od čtvrtka do neděle a svěřenci trenéra Davida Jiroutka mají šanci po dvaceti letech medailově uspět v jednotlivcích i v klání družstev. K českým nadějím na světovém šampionátu bude patřit třeba Roman Koudelka. Družstvo si v případě zisku cenného kovu rozdělí milion korun.

"Je to výjimečný závod, který tady nebyl dvanáct let, a z toho hlediska si zaslouží správné ohodnocení," řekl sportovní ředitel skokanského úseku Rostislav Jozífek, který je zároveň prezidentem organizačního výboru světového šampionátu. Poslední "leteckou" medaili získal přesně před dvaceti lety Jaroslav Sakala v Planici. V Harrachově se ze stříbra radoval místní rodák Pavel Ploc v roce 1983.

Do čtvrteční kvalifikace nejspíše zasáhne čtveřice Jan Matura, Roman Koudelka, Jakub Janda a Antonín Hájek. "Věřím, že můžeme skákat s nejlepšími. Nejsme hlavními favority, ale nemá cenu se za nic schovávat a medaile musí být naším cílem. Není nereálná a šance je v jednotlivcích i v družstvech," konstatoval Hájek.

Skokani se před šampionátem dobře naladili na závodech Světového poháru. Koudelka v Trondheimu po 1. kole vedl a nakonec byl čtvrtý, o víkendu skončil sedmý a Janda devátý. "Chci si to užít a výsledek může být výborný," řekl Koudelka. "Cíle si nedávám. Chci být usměvavý, v pohodě," dodal s tím, že každé umístění do desítky je pro něj v jednotlivcích fantastické.

Trenér David Jiroutek si dlouho myslel, že při MS v letech by mohl jeho tým útočit na stupně vítězů jen v soutěži družstev. "Ale teď musím říct, že se rozdávají dvě sady medailí a obě můžou být pro nás otevřené. Kluci jsou připraveni a takhle blízko k medaili nebyli," řekl Jiroutek.

Důležitá bude už čtvrteční kvalifikace, z které do čtyřkolového závodu v pátek a sobotu postoupí čtyřicet skokanů. "Kvalifikace nebude jednoduchá," uvedl Koudelka. Českým skokanům se v domácím prostředí v posledních sezonách dařilo. Koudelka zde na mamutím můstku skončil v rámci SP v letech třetí v roce 2011. Loni byl Matura v Harrachově při generálce na MS rovněž při letech SP druhý a třetí.

Za případnou medaili si český tým rozdělí extra prémii od skokanského úseku ve výši milion korun. "Určitě, motivací to je, ale nejdu skákat pro peníze. Kdyby to cinklo, tak pro mě bude největší uspokojení mít doma medaili a fakt, že se na ni budu moct každý den koukat," řekl Koudelka s osobním rekordem 226,5 metru.

Jan Matura
zdroj: APA autor: Peter Rinderer

Šampionát se uskuteční navzdory nezvykle teplému počasí. Organizátoři vyrobili sníh za pomoci dusíku a německé technologie, která dělá drcený led. Rozpočet kvůli tomu stoupl o 2,5 milionu korun. "Situace kvůli teplému počasí není dobrá, peníze jenom odtékají, ale můstek je natažený a má za sebou základní preparaci. Máme dostatek sněhu, aby vydržel do neděle, byť by nás to stálo enormní úsilí," ujistil Jozífek.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články