Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Matura: Věděl jsem, že to bude hodně daleko

Harrachov – Velká očekávání se upínala ke startu Jana Matury na harrachovském mamutím můstku. Český závodník se se vším tlakem dokázal vyrovnat a v závodě světového poháru v letech, přeloženém ze soboty kvůli větru na nedělní dopoledne, se probojoval na třetí místo. Odpoledne pak Matura dopadl ještě lépe, když ve zkráceném závodě skončil druhý. Celý víkend pak skokan hodnotí v superlativech.

Jan Matura
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Úžasný víkend, co na to říct? Bedna se ve skocích nedá naplánovat. Skoky mi poslední dobou vycházejí, ale že to takto vyšlo dvakrát po sobě, je skvělé," konstatoval třiatřicetiletý závodník. Že ve druhém závodě mohl porazit jasného lídra světového poháru Gregora Schlierenzauera z Rakouska, vůbec neřešil. Při jeho posledním skoku stál za zábradlím, v náručí měl dvouletého syna Matěje a jen se usmíval.

"Pro mě je i druhé místo úžasné, třetí to samé. Jasně, vítězství by bylo sladší, hrála by se česká hymna, ale myslím, že všichni fanoušci byli nadšení a měli radost i z úspěchu," prohlásil. "Kdyby mi před sezonou někdo řekl, že se budu pohybovat takto vysoko, tak bych nevěřil. Mám obrovskou radost," dodal.

Na mamutím můstku v Krkonoších předvedl dopoledne Matura dva zcela rozdílné lety. První se mu vydařil, doletěl do vzdálenosti 206,5 metru a po prvním kole byl čtvrtý. Ve druhém pokusu dopadl o dvacet metrů dřív, přesto se nakonec posunul na stupně vítězů. "První skok jsem na hraně rozjel trochu dřív, ale po chvíli jsem už věděl, že to bude hodně daleko," uvedl. "Druhý skok se mi nepovedl na hraně, pořádně jsem se zapotil, abych někam doletěl. Ale vyšlo to," radoval se.

Matura na stupních vítězů
zdroj: EPA autor: FILIP SINGER

Nervózní Matura nebyl, závody si užíval

Na můstku panovaly daleko lepší podmínky než v sobotu, kdy skokanům nedovolil závodit silný nárazový vítr. Také dnes foukalo, ale v mezích normy. Občas ale sudí závodníky zastavili, Matura před svým druhým skokem musel zpět z lavičky dokonce dvakrát.

"Nervózní jsem nebyl, ale stál jsem tam dlouho. Ono se to nezdá, ale jak foukalo, tak tam je zima. Bylo těžké zůstat zahřátý," popisoval. "Ale na ty podmínky to byl regulérní závod, nepustili nikoho do ničeho nebezpečného. Navíc se to povedlo i ostatním," radoval se i za tři reprezentační kolegy, kteří bodovali.

Hned na dojezdu mu gratuloval Roman Koudelka, který stejný pocit zažil před dvěma lety. Pod můstkem na Maturu čekala i rodina. "Všichni mi blahopřáli, byli nadšení. Jen malý byl unavený, takže šel spát a neviděl to," řekl otec dvouletého Matěje.

Dnešek si prý Matura neuvěřitelně užil. "Je to zvláštní pocit. V Sapporu to sice bylo dvakrát první místo, ale tady byly emoce ještě o něco výš. Cítil jsem tu podporu, lidé na mě halekali, když jsem jel na lanovce nahoru na můstek," líčil. Po dlouhém dni cítil únavu a přivítal, že druhý závod byl jednokolový. "Jsem rád, že se neskákalo, přece jen únava byla znát. Když se závod prodlužuje, koncentrace klesá. Jsem rád, že to ukončili," uvedl.

Na mistrovství světa Matura ještě nemyslí

Ve světovém poháru poskočil český skokan do elitní desítky a v příštím závodu ve Willingenu nebude muset do kvalifikace. "To je potěšující. Paráda," radoval se. "Kvalifikace je jako malý závod, takže odpočinek bodne. Můžete pošetřit závodní kombinézu, je to strašná úleva," konstatoval.

Po výsledcích z posledních týdnů se z něj rázem stává adept na medaili na mistrovství světa ve Val di Fiemme. "O tom ještě nepřemýšlím. Spíš jsem přemýšlel o tom, že by bylo dobré si udržet desítku ve světovém poháru do MS a vyhnout se kvalifikaci," přemítal Matura, který smekl klobouk před třiadvacetiletým Rakušanem Gregorem Schlierenzauerem, který dosáhl na rekordní 47. vítězství v kariéře. "Je strašně mladý, to je neskutečné. Určitě je to nejlepší skokan historie, o tom není pochyb," prohlásil Matura. 

Je nám líto, video expirovalo.
Lety nejlepší čtveřice harrachovského závodu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články