Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Teď už se tomu směju. Neumannová vzpomíná, jak na olympiádě zaskočila za komentátora Čapka

Jako krásnou a z českého pohledu také výjimečnou bude na únorovou zimní olympiádu vzpomínat Kateřina Neumannová. V Pchjongčchangu působila coby expertka ČT sport na běžecké lyžování a část jednoho ze závodů dokonce musela odkomentovat sama poté, co komentátor Pavel Čapek zůstal uvězněn v dopravní zácpě. "Teď se tomu sice zasměju, ale než přenos začal, příjemné to nebylo," říká majitelka šesti olympijských medailí.

Kateřina Neumannová
zdroj: ČT4

S Českou televizí spolupracuje Neumannová od roku 2010, aby komentovala přenos sama, se jí ale stalo poprvé. A zrovna to bylo na olympiádě. "Ani jeden z nás dvou jsme z toho nebyli nadšeni. Pavel si určitě prožíval nervy v autobuse v zácpě, která ten den byla všude po okolí, a já jsem bez přípravy nějakých 25 minut strávila na komentátorském stanovišti sama," připomíná dvojnásobná mistryně světa.

Pracovně označila asijskou misi za zdařilou. "Bylo to něco jiného. V Asii je přece jen trochu jiný pohled na běžecké lyžování, než kdyby se závodilo třeba v Norsku, ale i tak si myslím, že to byly hezké Hry," dodává olympijská šampionka z Turína 2006.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtyřka sport

Neumannová má tradiční rituál. Před každým závodem si projíždí trať, nebo zajde k servismanům do buňky. "Beru to, že je to moje role, můj úkol. Abych do komentování přinesla něco, co není na obrazovkách a co mohu zjistit v týmovém zázemí, kam mám možnost se dostat."

Možnosti využívá ráda i proto, že každý závod je kvůli podmínkám na trati jiný. "Někdy jsou bezproblémové, není toho moc zajímavého, ale jsou dny, kdy mohu získat informace, které ovlivňují daný závod. Je lepší, když to vím od lidí z týmu, než kdybych to dedukovala ze své zkušenosti," vysvětluje Neumannová.

POSLECHNĚTE SI olympijský ČT sport fokus podcast:

Většinou se jedná o informace ze servisu. "Třeba zjistím, proč někteří závodníci běží či neběží, proč byla štafeta postavená takhle," uvádí Neumannová, která měla možnost pravidelně mluvit s finským trenérem českého týmu Ilkka Antero Jarvou. "Ten měl i informace z finského týmu. Takže od každého něco," přibližuje Neumannová.

Z českého sportovního pohledu byla mile překvapena z formy Martina Jakše. Ten v běhu na 50 kilometrů volnou technikou doběhl osmý, což znamenalo nejlepší individuální výsledek pod pěti kruhy v kariéře jednatřicetiletého běžce.

"To, že je skvělý lyžař, jeho ambice v minulosti byly do minimálně světové desítky, to jsme všichni věděli. Ale jeho věk i zdravotní problémy už občas směřovaly k tomu, že Martin takových výsledků nedosahoval. Teď se vrátil tam, kde jsme ho chtěli mít. Jeho bych vyzdvihla z týmu nejvýš," zdůrazňuje Neumannová.

Pavel Čapek a Kateřina Neumannová vzpomínají na horké chvilky při komentování:

Ta si vedle pěti startů na zimních Hrách připsala v roce 1996 i účinkování na letní olympiádě, kde v závodu na horských kolech na 31,9 km skončila osmnáctá. S napětím tak sledovala Ester Ledeckou, která si nakonec z Pchjongčchangu odvezla dvě zlata – ze Super-G i paralelního obřího slalomu.

"U běžek se samozřejmě nabízí kombinace s létem, což není taková vzácnost, ale konkrétně co se týká kombinace zimní a běžek, tak si to představit úplně nedokážu. U biatlonistů taková zkušenost existuje. Běžecké týmy si je vypůjčují třeba do štafety, ale aby to bylo na dvě zlaté medaile, to ne."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články