Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hlavní důvod dobrých výsledků na olympiádě? Že jsem zůstal zdravý, hlásí Jakš

Český běžec na lyžích Martin Jakš si přivezl na olympiádu do Koreje brilantní formu. Po sedmém místě v týmovém závodě a deváté příčce ve skiatlonu vybojoval na klasické padesátce vynikající osmé místo. Podle slov českého závodníka za olympijskými úspěchy stojí především pevné zdraví a dobrá příprava.

Martin Jakš
zdroj: REUTERS/Carlos Barria

Jakš hodnotí své vystoupení na olympiádě kladně. V letošní sezoně se českému závodníkovi vyhnuly zdravotní komplikace, a proto se mohl na Hry dobře připravit. "Budu to hodnotit dobře. Budou to určitě pěkné vzpomínky, hlavně na střípky z těch lepších závodů," popsal dojmy z olympiády Jakš. 

Před startem na padesátikilometrové trati měl český běžec na lyžích v nohách už týmový závod i dlouhou třicítku. Proto se Jakš trochu obával, zda se nedostaví fyzická únava a vyčerpání. Na trati navíc věděl o náročném úseku, který ale nakonec zvládl bez problémů.

"Věděl jsem o jednom kopci, kde jsem odpadl i při skiatlonu. Byl to nejdelší výjezd s takovou prudkou pasáží. Myslím, že tam u toho je i mezičas. Tak z toho jsem měl obavu. Ale měli jsme dobře namazáno, takže to v tom místě docela šlo a bylo to tam docela příjemné," popsal obávanou část trasy český reprezentant.

Během závodu Jakš pravidelně doplňoval energii. Při závodě na třicet kilometrů postihly Jakše svalové křeče, proto pro nejdelší závod zvolil doplněk s magnesiem. "Občerstvovačky jsme měli po třech až čtyřech kilometrech. Měli jsme nachystané iontové nápoje a gely," řekl.

Jakš se těšil v olympijské sezoně dobré formě. Základem velmi kvalitních výsledků, na které v Pchjongčchangu dosáhl, bylo podle něj především pevné zdraví. "Letos to zrovna vyšlo docela dobře. Předchozí vrcholné akce mi moc nevycházely. Nevím přesně, z jakého důvodu, ale teď to vyšlo. Možná jsme trochu změnili přípravu směrem k olympiádě, bylo to trošku volnější. Hlavní důvod je asi to, že jsem zůstal zdravý a že jsem neměl zdravotní omezení," vysvětlil Jakš.

Český reprezentant se díky dobré formě při všech olympijských závodech držel v přední části startovního pole. Pak se podle jeho slov hned o dobrá umístění bojuje s jinou chutí. "Ze závodění je najednou jiná radost. Když přijedete do cíle, tak to není třeba jen o tom, že jsem se dostal do bodované třicítky. Najednou, když se jede kolem desátého místa, tak i v závodě nabíjí to, že se jede o kvalitní výsledek," vysvětlil Jakš.


Hlavní zprávy

Nejčtenější články