Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje zkrácená běžecká Tour de Ski, největší českou nadějí je Novák

Ve zkrácené podobě se odjede šestnácté vydání Tour de Ski v běhu na lyžích. Z osmi českých reprezentantů je největší nadějí Michal Novák, který by mohl po šesti etapách v cíli na Alpe Cermis pomýšlet i na umístění v desítce.

Tituly obhajují Američanka Jessie Digginsová a Rus Alexandr Bolšunov, který bude útočit na třetí triumf za sebou. Na rozdíl od minulého ročníku ale bude mít těžší roli, protože se tentokrát zúčastní i Norové, jedinou výjimkou je trojnásobná vítězka tour Therese Johaugová.

S ohledem na únorové olympijské hry v Pekingu je Tour de Ski kratší. První dvě etapy se pojedou ve švýcarském Lenzerheide (28. a 29. prosince), další dvě v německém Oberstdorfu (31. prosince a 1. ledna) a vrchol je na pořadu v italském Val di Fiemme (3. a 4. ledna).

Třináctý muž pořadí SP Novák si loni vylepšil maximum na tour na 24. místo a letos má po dvou pátých místech v distančních závodech ambice ještě vyšší. "Cítím, že jsem součástí špičky a na nejlepší se nedívám jako na někoho jiného. Jsem prostě mezi nimi," řekl Novák.

Všiml si, že si na něj už soupeři dávají pozor. "Samozřejmě jsem to zaznamenal, ale nějak extra o tom nepřemýšlím a nebavíme se, jak já vnímám ostatní nebo jak oni vnímají mě," uvedl.

V minulém ročníku skončila celkově desátá Kateřina Razýmová. Jediným českým vítězem tour je Lukáš Bauer z let 2008 a 2010. Kateřina Neumannová byla pátá v roce 2007.

S Novákem trenéři nominovali Adama Fellnera, Petra Knopa, Jana Pechouška a Luďka Šellera, který nastoupí jen k úvodnímu sprintu v Lenzerheide. Sestavu běžkyň tvoří Kateřina Janatová, Petra Hynčicová a Petra Nováková a je možné, že i některá z nich tour nedokončí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články