Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Novák před Tour de Ski: Jsem mezi špičkou. Vím, že mám na víc než na patnácté místo

Výkony dokáže konkurovat i norské a ruské elitě. Michal Novák sám cítí, že v současnosti patří mezi špičku běžeckého lyžování, což potvrdil dvěma pátými misty z distančních závodů v letošním Světovém poháru. Český reprezentant přesto zůstává nohama na zemi, ale na blížícím se Tour de Ski věří, že má celkově na víc než na patnácté místo. Zkrácení etapového závodu na šest dílů vítá s tím, že to je ideální model k rozjetí před blížícími se olympijskými hrami.

Michal Novák
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Maxim Thore

Novák skončil pátý ve stíhacím závodu na 15 kilometrů volně ve finské Ruce i v patnáctce volnou technikou v norském Lillehammeru a dal vzpomenout na slavnou éru Lukáše Bauera.

"Že jsem zajel dvě pátá místa, neznamená, že teď budu pokaždé jezdit pátý nebo v desítce. I do závodu v Lillehammeru jsem šel s tím, že by bylo fajn být do patnáctého místa. A toho bych se rád držel i na Tour de Ski. Ale samozřejmě vím, že mám na víc než na patnácté místo," řekl Novák před odjezdem na tour, která odstartuje v úterý ve švýcarském Lenzerheide.

Pětadvacetiletý Novák je v distančních závodech jedním z mála, kdo dokáže konkurovat norské a ruské přesile. "Cítím, že jsem ve špičce, že jsem její součástí a na nejlepší špičku se nedívám jako na někoho jiného. Jsem prostě mezi nimi," uvedl běžec z Karlových Varů.

Po drážďanských sprintech SP odjel na Boží Dar a využíval závodních tratí v německém Oberwiesenthalu. "Mají tam snowfarming, technické zasněžování i přírodní sníh, takže se tam dá udělat trénink i mimo závodní tratě. Měl jsem den volna, tréninky v pomalé intenzitě plus nějakou posilovnu. A potom jsem tam měl krátký sprint po zintenzivnění a interval," řekl.

Fyzicky se cítí dobře. "Myslím, že jsem pořád ve formě a jde jen o to, abychom to nějak nepřehnali. Asi to nejde udržet furt, ale myslím, že program jsme udělali vhodně a že jsme na tom dobře," dodal.

Tour de Ski je tentokrát kvůli olympiádě kratší. Dříve mívala osm i devět dílů, tento ročník čítá šest etap. "Nezdá se to jako moc velká změna, ale z pohledu závodníka to je znát hodně. Jsem rád, že FIS k tomu v olympijském roce přistoupila, protože místo toho, abych přemýšlel, v čem mi to dál do sezony a olympiády uškodí, tak mi to neuškodí a řekl bych, že mi to dokonce i pomůže," řekl Novák.

Přínosem je podle něho fakt, že se rozzávodí a dostane do rytmu. "Nasbírám hodně intenzity, po tour si odpočinu, pak přejedeme do výšky, uděláme znovu nějaký objem a ke konci znovu nějakou intenzitu, což je ideální harmonogram k olympiádě," řekl směrem k Pekingu.

Na únorové hry se připravuje dlouhodobě a dělá vše pro úspěch. Aktuálně se ale intenzivně myšlenkami na náročné podmínky na Hrách nezabývá. "To by pro mě bylo kontraproduktivní. Spoléhám na náš realizační tým a trenéry. Začnu to víc řešit až po tour," řekl Novák.

Etapová Tour de Ski má svá specifika. Novák byl lehce nervózní ze závodů ve vyšší nadmořské výšce v Lenzerheide, ale od letošního světového šampionátu má rád tratě v německém Oberstdorfu. A finiš na Alpe Cermis označil za zajímavý.

"Je to velké specifikum, člověk se tam nemůže vydat úplně ze všech sil, protože by tam pak v kopci asi úplně zkapal," popisoval Novák a s úsměvem přikývl, že jednou za sezonu výběh na běžkách do sjezdovky stačí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články