Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mistr světa Martin Koukal ukončil kariéru

Praha - Běžec na lyžích Martin Koukal se rozhodl v 35 letech ukončit kariéru. "Dlouhá etapa, v které jsem získal medaile, pro mě končí. Přijdou nové výzvy. Jestli budu někdy závodit, tak jen když budu mít chuť a pro radost," řekl Koukal den před svými šestatřicátými narozeninami. "Smutek určitě necítím, je to spíš úleva," doplnil mistr světa v závodu na 50 kilometrů volnou technikou z roku 2003 a finišman bronzové štafety z olympijských her ve Vancouveru 2010.

Martin Koukal
zdroj: VLP autor: Martin Divíšek

Koukal se zapsal do dějin českého lyžování jako třetí běžecký světový šampion - před jedenácti lety šokoval triumfem na volné padesátce ve Val di Fiemme, díky tomu byl v témže roce Králem bílé stopy a druhý v anketě Sportovec roku.

Martin Koukal:

"Život mimo reprezentaci a státní zajištění je dost riskantní. Je to život v nejistotě. Mám rodinu a doteď jsem byl jediný živitel. Už jsem nechtěl žít v nejistotě. Mám i jiné priority, rád budu žít klidnější život."

Je nám líto, video expirovalo.
Koukal nechtěl žít v nejistotě, těší se na klidnější život

Jeho doménou bylo především bruslení a patřil i k elitním sprinterům. Má bronz z MS ve sprintu dvojic s Dušanem Kožíškem z Oberstdorfu 2005. Ani klasický styl a dlouhé tratě mu ale nebyly cizí, což dokázal čtvrtým místem na slavném Vasově běhu v roce 2005 a předloni výhrou v Lahti na 50 km v rámci FIS Marathon Cupu.

Ve světovém poháru poprvé závodil v prosinci 1997 ve Val di Fiemme. Jeho nejlepším individuálním výsledkem bylo druhé místo ve sprintu volně v Düsseldorfu 2003. Se štafetou se v Davosu v roce 2007 radoval v SP z triumfu. Startoval na čtyřech olympiádách a absolvoval osm světových šampionátů. V roce 2011 odešel po čtrnácti letech z běžecké reprezentace a vrhl se na dálkové běhy.

V uplynulé sezoně skončil v hodnocení FIS Maraton Cupu třetí, ale jeho rakouský tým mu dluží peníze, i proto se nyní rozhodl skončit. "Tým má velké dluhy vůči závodníkům a všem lidem okolo. Přišlo mi to jako znamení, že bych to asi měl začít řešit jinak," vrátil se Koukal k myšlenkám, které dostal už na jaře.

Nejen lyžař, ale také horolezec

Kromě lyžování dokázal v roce 2004 s horolezcem Radkem Jarošem vystoupit na himálajskou Čo Oju, šestou nejvyšší horu světa (8 201 metrů). O dva roky dříve se dostal pod Kančendžengu. Před třemi lety běhal v Peru v rámci projektu Inca Runners ve výškách okolo čtyř tisíc metrů mezi ztracenými městy.

Už předloni začal myslet na budoucnost po kariéře a založil běžeckou školu nazvanou Kempy Martina Koukala, kterou hodlá rozvíjet. "Založili jsme s manželkou produkční společnost a nabízím tréninkové poradenství pro hobíky, jak si užít pohyb na běžkách, který mě provází celý život. Je to fantastický sport," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články