Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ve sjezdu byl nejrychlejší Feuz, veterán Clarey ztratil jen desetinu

Švýcarský lyžařský rychlík Beat Feuz prolétl olympijskou sjezdovkou v Pekingu v nejlepším čase. Druhý byl o desetinu sekundy Francouz Johan Clarey, jenž je v jednačtyřiceti letech nejstarším olympijským medailistou ve sjezdovém lyžování. Bronz získal Rakušan Matthias Mayer, vítěz sjezdu ze Soči 2014.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná jízda Beata Feuze

Feuz, který v pátek oslaví 35. narozeniny, zkompletoval svou olympijskou medailovou sbírku. Nejlepší sjezdař uplynulých čtyř sezon Světového poháru byl před čtyřmi lety v Pchjongčchangu druhý v super-G a třetí ve sjezdu.

"Poté co odjela elitní třicítka, mi telefonovaly přítelkyně a dcera a spustila se vlna emocí. Prolétla mi hlavou celá kariéra se všemi vrcholy a pády," radoval se Feuz, jenž právě přítelkyni dnešní úspěch věnoval. "Doma všechno zvládá s dvěma dětmi a díky tomu můžu jít na start s čistou hlavou a jet na plné riziko."

Mistr světa z roku 2017 Feuz je čtvrtým švýcarským olympijským šampionem ve sjezdu po Bernhardu Russim (1972), Pirminu Zurbiggenovi (1988) a Didieru Défagovi (2010). Právě Russi s Défagem 2950 m dlouhou olympijskou sjezdovku "The Rock" v Jen-čchingu vytvořili.

"Všechno do sebe krásně zapadlo. Bylo krásné počasí, nefoukal vítr a já měl dokonalý postoj na lyžích," pochvaloval si Feuz, jenž získal premiérové olympijské zlato jako nejstarší sjezdový lyžař. Na další medaili bude útočit v úterý v super-G a pak odletí domů do Švýcarska. "Těším se, že za 40 hodin už budu doma a obejmu se s rodinou."

Francouzský veterán Clarey překonal ziskem medaile věkový rekord Američana Bodeho Millera, jenž v Soči vybojoval bronz v super-G ve 36 letech. "Je jedno, jestli máte medaili ve dvaceti, nebo jednačtyřiceti. Pořád je to olympijská medaile a máte krásnou vzpomínku," řekl Clarey, jenž ještě nikdy nevyhrál závod Světového poháru.

Závod se měl jet už v neděli, ale kvůli silnému větru byl odložen na dnešek a uskutečnil se ve slunečném počasí. Český reprezentant Jan Zabystřan sice odjel v rámci přípravy na kombinaci úvodní dva tréninky, ale ve sjezdu podle plánu nestartoval.

Nepříjemný okamžik závodu přišel hned v úvodu. S číslem 2 jedoucí Němec Dominik Schwaiger měl pád, po němž trefil ochrannou síť a trať opustil až zhruba po čtvrthodině na záchranářských saních s poraněnou paží. Z nehody nicméně vyvázl s pohmožděninou.

Na medaili nedosáhl jeden z favoritů Aleksander Aamodt Kilde z Norska. Vedoucí muž Světového poháru ve sjezdu byl pátý s odstupem 51 setin na Feuze. Lídr celkového pořadí seriálu Marco Odermatt ztratil na vítězného krajana ještě další dvě desetiny a byl sedmý.

Senzační medaili těsně nezískal Kanaďan James Crawford, jenž skončil čtvrtý o sedm setin za Mayerem. Jednatřicetiletý Rakušan po triumfech ze sjezdu v Soči a super-G v Pchjongčchangu útočil na unikátní zlatý treble, který mu nakonec unikl o 16 setin.

Kvůli posunutí sjezdu nemají rychlostní specialisté příliš času na regeneraci, už v úterý je čeká superobří slalom.

Sjezdové lyžování:

Muži - sjezd: 1. Feuz (Švýc.) 1:42,69, 2. Clarey (Fr.) -0,10, 3. Mayer (Rak.) -0,16, 4. Crawford (Kan.) -0,23, 5. Kilde (Nor.) -0,51, 6. Paris (It.) -0,52, 7. Odermatt (Švýc.) -0,71, 8. Kriechmayr -0,76, 9. Franz (oba Rak.) -0,83, 10. Kline (Slovin.) -1,06.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články