Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vonnová plánuje ve sjezdu odvetu a věří v domácí zlato

Beaver Creek - Lindsey Vonnová byla největší favoritkou úterního superobřího slalomu na mistrovství světa, vždyť v lednu vyhrála v této disciplíně dva závody světového poháru a sjezdovky v Beaver Creeku zná jako své boty, protože tam se narodila a dělala první lyžařské krůčky. Přesto po třetím místě byla zklamaná jen chvíli. Nechala se pak slyšet, že neprohrála zlato, ale vyhrála bronz. Nicméně prahne po odvetě, v pátek chce ovládnout sjezd.

Lindsey Vonnová
zdroj: AP autor: Andrea Solero

Když projela cílem super-G v aktuálně nejrychlejším čase, zvedla ruce a radovala se. V ochozech křepčil také její přítel, slavný golfista Tiger Woods. Jenomže se pak našly ještě dvě rychlejší závodnice, Slovinka Tina Mazeová a nová šampionka Anna Fenningerová z Rakouska. Od zlata dělilo Vonnovou patnáct setin sekundy. "Nebyl to asi ideální vstup do mistrovství světa, ale věděla jsem, že budu muset jet velmi dobrou jízdu, abych se dostala na stupně vítězů," podotkla Vonnová.

Nedokázala se srovnat se sílícím větrem, kvůli němuž byl závod několikrát přerušen. "A někdy prostě dobrá jízda v takových podmínkách na zlato nestačí," podotkla. "Bylo to pro organizátory náročné, odkládání většinou nic nevyřeší. To počasí nebylo nebezpečné, ale také to rozhodně nebylo stoprocentně fér," prohlásila.

Upozornila také na to, že měla dvě sezony potíže s kolenem, které si vážně zranila před dvěma lety na MS právě v super-G. Takže i proto byla za místo na stupních vítězů ráda. Navíc větší medailovou sbírku ze světových šampionátů než ona (6) nemá už nyní žádný jiný americký lyžař. Po pěti vybojovali v kariéře Bode Miller, Ted Ligety a Julia Mancusová.

"Chci vyhrávat, to je jasné, ale mám další závody. Takže zase pojedu, jak nejlépe umím, chci posouvat své limity," prohlásila. Ve sjezdu vyhrála v této sezoně tři závody SP, byť generálka ve Sv. Mořici se jí nevydařila. Je olympijskou vítězkou z Vancouveru a z MS má z této disciplíny tři medaile - zlato z Val d'Isere 2009 a stříbra z Aare 2007 a Ga-Pa 2011.

V Beaver Creeku se o světové medaile jelo už v roce 1999. Tehdy Vonnové bylo patnáct let, pracovala jako dobrovolnice a hltala souboje v klouzavých disciplínách, které zcela ovládly Rakušanky - obří slalom i super-G vyhrála Alexandra Meissnitzerová, ve sjezdu byla nejrychlejší Renate Götschlová. "Chci tu rakouskou hegemonii tady u mě doma konečně přerušit. Snad počasí zase nebude proti," dodala Vonnová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články