Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Medaile? Malý zázrak by to byl, říká Hudec, ale věří si

Po dlouhé době držel sjezdař Jan Hudec před třemi dny v rukou svou bronzovou olympijskou medaili ze Soči. Vzpomínky mu hned dodaly střípek potřebného sebevědomí, které bude potřebovat. Tenkrát ještě slavil za Kanadu, ale v únoru by měl na Hrách v Pchjongčchangu reprezentovat Česko. "Chci jet a přinést něco nejen pro sebe, ale i pro Česko," řekl nyní těsně před sezonou, na kterou se ale vinou zranění a po nedávné operaci ramena nepřipravoval zrovna ideálně. A jeho olympijské ambice? Minimálně TOP 10.

Jan Hudec
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Stupni vítězů v Soči pořádně překvapil a ještě větším šokem by nejspíš byla medaile z Her v Pchjongčchangu. "Pódium v mém stavu a s tím, s čím se potýkám, tak by to nebyl zázrak, ale menší zázrak. Na druhé straně zázrakům věřím. Musím," usmíval se Hudec.

Na olympiádě už startoval dvakrát jako Kanaďan. Poprvé jel ve Vancouveru 2010 a o čtyři roky později zazářil v Soči třetím místem v super-G. Loni v prosinci dostal od Mezinárodního olympijského výboru povolení startovat za ČR.

Je nám líto, video expirovalo.
Sjezdaři představili plány na olympijskou sezonu

V barvách trikolóry absolvoval minulou zimu a příliš se mu nedařilo. Neměl dost financí na přípravu, vyměnil materiál, ale s lyžemi i botami se trápil a měl problémy s kolenem. Ve Světovém poháru proto ani jednou nebodoval a do třicítky se nevešel ani na mistrovství světa ve Svatém Mořici. "Ve vteřině jezdí třicet chlapů, zatímco za starých časů 2,5 vteřiny stačilo na bod. Teď je to na krev, jsou všichni dobří, mají docela vyladěný materiál a je to těžší a těžší," konstatoval.

Jako ve zlém snu začala příprava na olympijskou sezonu. V červnu spadl na ledovci. S bolestí ramena přijel do Česka a vyšetření odhalilo natrženou manžetu a utržený sval. Zkoušel léčbu klidem, ale po dvou měsících se rameno nelepšilo. Proto před měsícem podstoupil operaci.

Jan Hudec během super-G ve Svatém Mořici
zdroj: DPA autor: Michael Kappeler

Nyní našel sponzora z Kanady, který s ním spolupracoval už před 11 lety. "Vždycky, když jsme byli partneři, tak to klaplo. A jemu, i když je Kanaďan, se strašně líbí můj příběh, že bych jel olympiádu za Česko," vyprávěl Hudec a za letní přípravu děkoval i Olomouci.

Je před dokončením jednání i ohledně změny lyží a v posledních dnech ho motivuje také pohled na bronzovou olympijskou medaili. Na lyže by se měl znovu postavit začátkem listopadu. Pokud to půjde, odjede následně do Nakisky a zkusí se připravit na SP v Lake Louise. "Je to pro mě domácí svah. Cítím se tam dobře, znám to tam a nemám tam nijaké extra stresy," řekl o resortu, v kterém před deseti lety vyhrál svůj první sjezd mezi elitou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články