Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

I odložené starty mají pozitiva. Každá hodina je pro Ledeckou důležitá, řekl fyzioterapeut

Říká se, že na všem zlém je potřeba najít něco dobrého. Proto když Ester Ledecké na mistrovství světa v alpském lyžování přesunuli na jiný den už druhý závod, česká hvězda si alespoň našla výraznější prostor na regeneraci. Podle fyzioterapeuta Michala Lešáka je každá hodina odpočinku pro českou hvězdu navíc hodně důležitá. Zároveň volný čas využívá k přípravě a studiu videa.

Ester Ledecká
zdroj: REUTERS autor: Sergei Belski

V Cortině se neuskutečnila pondělní kombinace ani úterní super-G. Ledecká mohla o to více regenerovat. "Každá hodina navíc, co si může sama odpočinout, mít čas pro sebe, nebo se mnou, s trenéry na video je dobrá. I když se závod neodjede, získává tím čas na přípravu na další dny," řekl Lešák.

Ledecká kombinuje lyžování a snowboarding a v obou sportech je olympijskou vítězkou. Letos jezdí převážně na lyžích, ale i tak má náročný program. "V létě udělala dobrou přípravu. A povedlo se nám najít režim, že už ke konci ledna nebývá tak unavená. Má síly dost i v druhé polovině sezony," uvedl fyzioterapeut.

Je nám líto, video expirovalo.
Na MS v Cortině by se ve čtvrtek konečně mělo začít závodit

Služby Lešáka, přezdívaného Méďa, využívá Ledecká od jara 2018 a jeho šikovné ruce často chválí. Fyzioterapeut z Liberce ukazuje své schopnosti při práci s tělem každou chvilku. V prosinci pomohl zimní obojživelnici s nespecifikovaným problémem a ona pak ovládla superobří slalom Světového poháru ve Val d'Isere.

Po lednovém pádu ve sjezdu v Crans Montaně měl znovu napilno. Ledecká ale jela hned druhý den a o týden později už závodila bez většího omezení. "Už je úplně v pořádku. Není, co by ji limitovalo. Zotavila se velmi dobře," ujišťoval.

Lešák vozí po závodech vše potřené pro regeneraci i cvičení. V autě má naskládáno lehátko, rotoped, různé sady gum, nástrojů a přístrojů. Mistrovství světa není výjimkou. "Všechno je stejné. Bereme to samé co na Světové poháry. Jak říkala Ester – i na okresní přebor bychom vezli totéž vybavení," uvedl.

Na vše speciální místnost

Na hotelu mají vyčleněnou jednu místnost. "Docela velkou. Udělali jsme si z toho malou tělocvičnu a fyzioterapii. Plus tam mají kluci prostor na rozbor videa. Celé patro na hotelu je pro nás, takže prostoru máme dost," řekl Lešák.

S Ledeckou tráví nejvíc času z realizačního týmu. Začínají ráno rozcvičkou. "Ta trvá kolem dvaceti minut na hotelu, pak jede na kopec, kde je jenom trenérů," doplnil Lešák, který na svahu nechybí a pomáhá, s čím je zrovna potřeba. V závodní den následuje lehká krátká rozcvička před startem. "Na zahřátí. A odpoledne po závodním vytížení a stresu pracujeme dle potřeby přibližně hodinu a půl."

Často se zaměřuje na aktuální bolístky. "Pokud je všechno v pořádku, tak děláme jen regenerační věci – strečink a vyšlape se na kole," řekl Lešák.

Na start by se měla Ledecká na šampionátu poprvé postavit ve středu, kdy bude patřit mezi favoritky superobřího slalomu. Závod je v plánu od 10:45.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články