Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Rakušané ovládli závěrečný sjezd roku. Sjezdovku Stelvio sjel nejrychleji Mayer

Závěrečný závod kalendářního roku hostilo italské Bormio a ovládli jej Rakušané. Sjezd na slavném Stelviu zvládl nejrychleji Matthias Mayer před krajanem Vincentem Kriechmayrem. Třetí skončil švýcarský sjezdař Urs Kryenbühl. Vedoucí trio od sebe dělilo pouze šest setin vteřiny. Na nejlepší nestačil vítěz obou tréninků Ryan Cochran-Siegle.

Matthias Mayer
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Trovati

Dvojnásobný olympijský vítěz si ve vyrovnaném závodě na sjezdovce Stelvio připsal jubilejní desáté vítězství v kariéře. Třicetiletý Mayer se postaral o první rakouskou výhru v sezoně v závodě, v němž lyžaře na stupních vítězů dělilo pouhých šest setin sekundy.

"Čtyři setiny, to je extrémně vyrovnané. Šel jsem do toho od startu až do cíle a vyplatilo se. Trať byla jiná než v tréninku. Některé části se jely lépe, jiné byly zase těžší, protože tam bylo víc vln," řekl Mayer, jenž vyhrál na OH v Soči 2014 sjezd a o čtyři roky později v Pchjongčchangu superobří slalom.

Druhý skončil s odstupem čtyř setin další Rakušan Vincent Kriechmayr, jenž zopakoval výsledek z úterního superobřího slalomu. Třetí byl Švýcar Urs Kryenbühl. Stupně vítězů naopak těsně unikly pětinásobnému vítězi sjezdu v Bormiu Dominiku Parisovi. Italský lyžař, který se vrací po lednovém těžkém zranění kolena, zaostal za Kryenbühlem o sedm setin.

Na úterní vítězství v super-G nenavázal Ryan Cochran-Siegle, jenž byl nejrychlejší i v obou víkendových trénincích na sjezd. Američan udělal při riskantní jízdě dvě chyby, které ho odsunuly na sedmou pozici.

O jednu příčku před ním skončil úřadující vítěz SP Aleksander Aamodt Kilde z Norska, jenž vede pořadí sjezdu a nově i celkové hodnocení. V čele o tři body vystřídal Francouze Alexise Pinturaulta, který nestartoval.

Program Světového poháru lyžařů bude pokračovat v roce 2021 příští týden slalomem v Záhřebu, kde už tuto neděli pojedou ženy. Rychlostní specialisty čeká v polovině ledna klasický sjezd ve Wengenu.

SP v sjezdovém lyžování v Bormiu (Itálie):

Muži - sjezd: 1. Mayer 1:57,32, 2. Kriechmayr (oba Rak.) -0,04, 3. Kryenbühl (Švýc.) -0,06, 4. Paris (It.) -0,13, 5. M. Caviezel (Švýc.) -0,16, 6. Kilde (Nor.) -0,28, 7. Cochran-Siegle (USA) -0,30, 8. Bailet -0,38, 9. Clarey (oba Fr.) -0,47, 10. Feuz (Švýc.) -0,59.

Průběžné pořadí sjezdu (po 3 z 9 závodů): 1. Kilde 190, 2. Mayer 158, 3. Cochran-Siegle 136, 4. Kryenbühl 127, 5. Feuz 126, 6. Čater (Slovin.) 106.

Průběžné pořadí SP (po 13 z 38 závodů): 1. Kilde 465, 2. Pinturault (Fr.) 462, 3. Odermatt (Švýc.) 391, 4. Kristoffersen (Nor.) 312, 5. M. Caviezel 307, 6. Cochran-Siegle 273.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články