Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Poslední dny do Zlaté lyže. Trať je připravena, hlásí pořadatelé

Světový pohár v běžeckém lyžování se po čtyřech letech vrací do České republiky. O víkendu se bude závodit v Novém Městě na Moravě na Zlaté lyži. Největší české naděje jsou vkládány do Kateřiny Razýmové a Petry Novákové. Zkrácená trať v délce necelých čtyř kilometrů je podle organizátorů připravena. Přímé přenosy odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Tour de Ski
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Mathias Bergeld

Na startu 82. ročníku Zlaté lyže se objeví největší světové hvězdy. Mezi přihlášenými nechybějí Therese Johaugová a Alexandr Bolšunov, kteří zvítězili na Tour de Ski, neschází ani Johannes Klaebo.

Českou nominaci s Razýmovou a Novákovou tvoří Sandra Schützová, Kateřina Janatová, Tereza Beranová, Zuzana Holíková, Barbora Havlíčková, Petra Hynčicová, Klára Moravcová a Anna Sixtová. Mezi muži visí otazník nad startem Petra Nováka, jemuž se protáhla rekonvalescence. Dále jsou nominováni Adam Fellner, Petr Knop, Jonáš Bešťák, Tomáš Dufek, Tomáš Kalivoda, Vladimír Kozlovský, Tomáš Lukeš, Jan Pechoušek, Miroslav Rypl, Luděk Šeller a Kim Žalčík.

"Rád bych, aby se nám podařilo navázat na úvod sezony a jedna z holek, Katka (Razýmová) nebo Petra (Nováková), se vešla do patnáctky. U Janatové bych považoval za úspěch třicítku," řekl kouč žen Jan Franc.

Je nám líto, video expirovalo.
Nové Město se chystá na Zlatou lyži

Razýmová rozjela sezonu skvěle, třikrát skončila v elitní desítce, ale z Tour de Ski odstoupila kvůli zažívacím problémům. "Naštěstí ji nemoc nepostihla, jak jsme si mysleli. Po třech dnech se vrátila k přípravě a už jela Český pohár," zmínil Franc výhru Razýmové z minulého týdne ve Vrchlabí na trati 5,9 km volně.

V plném tréninku je i Nováková. Ta skončila na etapovém závodu den po Razýmové a měla tři dny antibiotika. "Ale už taky čtrnáct dnů trénuje a od pondělí je v Novém Městě, aby měla co nejlepší podmínky na přípravu," uvedl Franc.

Vzhledem k nepříznivým sněhovým podmínkám se povedlo připravit okruh dlouhý 3,75 km místo plánovaných pěti kilometrů. "To je obrovský úspěch vzhledem k aktuální zimě. Máme na trati navezeno osmdesát centimetrů až metr sněhu a závody budou v luxusních podmínkách," ujistil šéf organizačního výboru Jiří Hamza.

Hamza také přiznal, že sníh ze zásobníku se částečně šetří i na březnový Světový pohár biatlonistů. Kvůli horším sněhovým podmínkám však došlo k úpravě závodního programu. V sobotu se pojede závod žen na 10 km a mužů na 15 km volnou technikou. V neděli odstartují na stejných vzdálenostech stíhací závody klasickou technikou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články