Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Na úvod Tour de Ski finále. Novák jel ve Val Müstair nejlépe v kariéře

Tour de Ski začala. Ve švýcarském Val Müstair sprinty volnou technikou zvládli nejlépe Nadine Fähndrichová a Johannes Klaebo. Skvěle si vedli čeští lyžaři, především čtvrtý Michal Novák. Jde o nejlepší umístění českého závodníka v jeho kariéře. Kateřina Janatová skončila sedmá. Přímý přenos dalších závodů vysílá už v neděli od 11:50 a 13:05 ČT sport i ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále mužského sprintu ve Val Müstair

Mezi muži zvítězil norský favorit Johannes Hösflot Klaebo před Italem Federicem Pellegrinem a dalším Norem Sindre Björnestadem Skarem. Na Klaeba ztratil Novák 3,39 vteřiny, od stupňů vítězů ho dělilo 1,20 vteřiny.

Závod žen vyhrála Švýcarka Nadine Fähndrichová, která ovládla třetí sprint za sebou. Druhá byla Švédka Maja Dahlqvistová, třetí skončila Norka Lotta Udnes Wengová.

Tereza Beranová nenavázala na šestou příčku ze Světového poháru v Beitostölenu a vypadla ve čtvrtfinále. Po mateřské pauze vracející se Kateřina Razýmová se do vyřazovacích jízd nekvalifikovala a skončila na 51. místě. Adam Fellner byl třiašedesátý.

Pro Nováka výsledek nad očekávání

Novák se od začátku sprintu prezentoval výbornými výkony. V kvalifikaci skončil pátý, ve čtvrtfinále postoupil jistě z druhé příčky a vyhrál poté i semifinálovou jízdu.

Ve finále se držel od startu na druhém místě za Francouzem Lucasem Chavanatem. Na stejné příčce vjížděl i do závěrečného kola. V něm se však přes něj dostala trojice Klaebo, Pellegrino a Skar. V závěru Novák ještě odrazil útok Francouze Richarda Jouveho a po fotofiniši bral nejlepší výsledek v kariéře.

"Dneska to bylo nad očekávání. Takový začátek Tour jsem si ani nepředstavoval. Je to super, jsem fakt nadšený. Jde o nejlepší umístění v kariéře s tím, že bedna byla kousek," řekl Novák.

"Ve finále mě až moc vycukal Chanavat. Nechtěl jsem ztratit pozici, aby mě nezamknul kolem mantinelu. Tím by mě hodně zbrzdil. Snažil jsem se udržet pozici. V kopci už mě hrozně bolely nohy a neměl jsem tu dynamiku. Dost mi to tam uteklo. Trochu mě to sice teď mrzí, ale to si tak člověk po závodě říká. Čtvrté místo je skvělé," uvedl Novák.

Janatová zahájila sprint sedmým místem v kvalifikaci a ve čtvrtfinále byla druhá za Lottou Udnes Wengovou. V semifinále však jilemnická rodačka nestačila na vedoucí ženu Světového poháru Tiril Udnes Wengovou a další Norku Annu Kjersti Kalvaaovou.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články