Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Hokej v srdci

Tour de Ski začíná. Ve Val Müstair do ní vstoupí i pětice českých lyžařů

Už posedmnácté startuje lyžařská Tour de Ski. Ve švýcarském Val Müstair letošní program začne sprinty volnou technikou, do nichž zasáhne i pětice českých závodníků v čele s Michalem Novákem a Kateřinou Razýmovou. Dalšími zástupci budou Adam Fellner, Tereza Beranová a Kateřina Janatová. Přímý přenos první etapy sledujte od 13:50 na ČT sport Plus.

Tour de Ski
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Maxim Thore

Mezi muži obhajuje titul Nor Johannes Hösflot Klaebo. Loňská vítězka Natalja Něprjajevová z Ruska do závodů nezasáhne, neboť kvůli válce na Ukrajině Mezinárodní lyžařská unie (FIS) ruské a běloruské závodníky vyloučila. Favority jsou vedoucí muž SP Paal Golberg z Norska, mezi ženami je aktuální jedničkou jeho krajanka Tiril Udnes Wengová, která vede před Američankou Jessie Digginsovou.

Šestadvacetiletý Novák chce potvrdit vzestupnou tendenci. Rodák z Karlových Varů skončil v minulém ročníku osmadvacátý a nyní chce útočit na první desítku. Jediným českým vítězem Tour je Lukáš Bauer (2008, 2010). "Pokud Michal bude pokračovat ve skvělých výkonech, které předváděl už od začátku sezony, věřím, že by boj o elitní desítku byl reálný. To by podle mě byl fantastický úspěch," řekl trenér Jan Franc.

Sport
zdroj: ČT4

Mezi elitu se vrací Razýmová. Jednatřicetiletá závodnice, která se před těhotenstvím prosazovala ve Světovém poháru do nejlepší desítky, odjela před Vánoci podniky Alpen Cupu v rakouském středisku St. Ullrich am Pillersee, kde skončila druhá. "Je to stále jen evropský pohár. Ta konkurence je tam pokaždé jiná a je těžké z toho něco usuzovat. Světový pohár je něco úplně jiného. Já žádná konkrétní očekávání nemám. Uvidíme až nyní na Tour, v jaké Kačka bude formě a pohodě," doplnil Franc.

Češi vynechali poslední díl SP před Tour de Ski v Davosu a absolvovali soustředění. "Novák, Janatová a Beranová závodili z celého týmu nejvíc, takže jsme upřednostnili přípravu. U zbytku nasazení v Alpen Cupu hodnotím dost pozitivně. Sprinteři si zajeli i finále, což se jim v SP dosud nepovedlo. Celkově to byl podle mě dobrý krok," uvedl Franc.

Čtyřiadvacetiletá Beranová si nominaci vysloužila díky povedeným výsledkům ve sprintech. Ve finské Ruce byla sedmá, v norském Beitestölenu dokonce ještě o příčku výš. "Jejím cílem bude, aby dojela na sprint do Val di Fiemme, a do dalších závodů už nenastoupí. Po ostatních chceme, aby odjeli všechno," podotkl Franc.

Po sobotním sprintu se pojede ve Švýcarsku o den později desetikilometrový závod s hromadným startem klasickou technikou. Poté se seriál přesune do německého Obertsdorfu, kde se uskuteční nejprve závod na 10 kilometrů klasicky s intervalovým startem (3. 1.) a poté dvacetikilometrová stíhačka volným způsobem (4. 1.). Finišovat se bude Val de Fiemme, kde se pojede sprint (6. 1.), hromadný závod na 15 kilometrů klasicky (7. 1.) a desetikilometrový závod volnou technikou se závěrečným výstupem na horu Alpe Cermis (8. 1.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články