Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Shiffrinová se i přes větší chybu stala mistryní světa v obřím slalomu a slaví sedmý titul

V dolní části druhého kola se dopustila zaváhání, ale kritickou situaci ustála a dojela si pro zlato. Favorizovaná Američanka Mikaela Shiffrinová má další primát, tentokrát získala titul z obřího slalomu na mistrovství světa v Méribelu. Na druhém místě skončila Italka Federica Brignoneová o dvanáct setin sekundy, třetí byla Ragnhild Mowinckelová z Norska o dalších deset setin zpět. Adriana Jelínková na vítězku ztratila rovných pět sekund a obsadila 29. místo.

Olympijská vítězka v obřím slalomu Shiffrinová v této sezoně SP vyhrála pět z osmi závodů v této disciplíně a byla největší favoritkou. V prvním kole to potvrdila a na začátku druhého navýšila vedení na více než šest desetin. Pak ale náskok postupně ztrácela a v závěru dokonce vyjela z optimální stopy do hlubšího sněhu, navzdory zaváhání ale v cíli rozhodlo dvanáct setin v její prospěch.

Po stříbru v superobřím slalomu má Shiffrinová ze šampionátu ve Francii druhou medaili. Sedmým titulem se vyrovnala dalším čtyřem lyžařům a lyžařkám, kteří mají stejnou bilanci. Před nimi je pouze rekordmanka Christl Cranzová z Německa, která má dvanáct zlatých světových medailí. Shiffrinová bude v sobotním slalomu útočit na čtrnáctou medaili a osmý titul z MS.

Ten sedmý získala den poté, co oznámila ukončení spolupráce s dlouholetým trenérem Mikem Dayem. "Je to neuvěřitelné. Byla jsem strašně nervózní, nemohla jsem tomu uvěřit," líčila dojatá Shiffrinová v cílovém prostoru. Musela se vyrovnat se situací, kdy těsně před ní při útoku na medaili vypadla domácí Tessa Worleyová. 

Druhá žena úvodního kola měla blízko k průběžnému vedení, ale ve spodní části spadla, takže bouřlivé francouzské publikum náhle utichlo. "Myslím, že můj výkon dneska nebyl dost uvolněný. Nechtěla jsem jet na medaili, chtěla jsem jet pro zlato," řekla. I díky jejímu výpadku se na druhé místo posunula Brignoneová, jež po triumfu v kombinaci vybojovala na šampionátu druhou medaili.

V posledních dnech ji přitom trápilo nachlazení a teploty. "Jsem hrozně šťastná a pyšná, že jsem to zvládla. Normálně jsem hodně nervózní, ale dneska jsem byla úplně klidná a šťastná, že mohu jet. Myslela jsem jen na svoji jízdu a dokázala jsem do toho dát všechno. Na zlato to bylo hodně těsné, takže to trochu zamrzí. Ale bylo to skvělé," pochvalovala si Italka.

Bronz získala Norka Ragnhild Mowinckelová, která nechala o devět setin za sebou obhájkyni titulu Laru Gutovou-Behramiovu ze Švýcarska. "Je to neuvěřitelně úžasné. Věděla jsem, že to dneska bude všechno nebo nic," zhodnotila těsný závod.

Jelínková byla v prvním kole desetinu za umístěním v první třicítce, které by jí zajistilo startovní pozici na začátku druhého kola. Obsadila 33. místo a jela až v době, kdy byl boj o medaile rozhodnutý. "Škoda, že jsem se do té třicítky nedostala, z toho jsem byla fakt pěkně naštvaná," řekla v nahrávce pro média.

Zvládla i druhé kolo a posunula se o čtyři příčky vzhůru. "Ve druhém kole jsem to zvládla líp a myslím si, že to jde dobrým směrem," dodala sedmadvacetiletá závodnice, která do minulé sezony reprezentovala Nizozemsko. Dnešní 29. příčka je jejím nejlepším výsledkem v obřím slalomu na MS.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Méribelu (Francie):

Ženy – obří slalom: 1. Shiffrinová (USA) 2:07,13 (1:02,54+1:04,59), 2. Brignoneová (It.) -0,12 (1:02,85+1:04,40), 3. Mowinckelová (Nor.) -0,22 (1:03,25+1:04,10), 4. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,31 (1:03,18+1:04,26), 5. Bassinová (It.) -0,80 (1:04,00+1:03,93), 6. Holtmannová (Nor.) -0,92 (1:03,36+1:04,69), ...29. Jelínková (ČR) -5,00 (1:05,80+1:06,33).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články