Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Paralelní závod družstev ovládli premiérově Američané. Češi skončili v dramatickém osmifinále

Výběr USA získal svoji první medaili z paralelního týmového závodu na mistrovství světa, a hned zlatou. Kvarteto Nina O'Brienová, Paula Moltzanová, Tommy Ford a River Radamus si v napínavém finále poradilo s obhájci titulu z Norska, kterým v rozhodující jízdě zmařil šance na zlato Timon Haugan. Český tým vypadl v osmifinále. V kvalifikaci na individuální paralelní slalom se představili Martina Dubovská, Adriana Jelínková, Elese Sommerová a Jan Zabystřan. Neuspěl nikdo z nich a hlavní závod bude bez české účasti.

Do závodu, který se jezdí specifickou vyřazovací metodou od osmifinále až po finálový souboj, směli trenéři nominovat až šest závodníků. Na trati pak mohli za jeden tým v každém kole nastoupit čtyři lyžaři, dvě ženy a dva muži.

Zatímco velké reprezentace typu Švýcarska či Rakouska měly ze závodníků na výběr, kapitán českého týmu Jan Fiedler zkrátka postavil vše, co měl k dispozici. Sestavu tak tvořili Martina Dubovská, Adriana Jelínková, Elese Sommerová a Jan Zabystřan s Filipem Forejtkem.

V osmifinále Čechy čekal těžký, ale ne neporazitelný soupeř – Itálie. Ta totiž nechala odpočívat obě světové šampionky Federicu Brignoneovou i Martu Bassinovou. Nejzkušenější obřákářkou "squadra azzurra" tak byla Lara Della Meaová.

Ta si hned v úvodním souboji poradila se slalomářskou specialistkou Dubovskou. Zabystřan svou jízdu s Alexem Vinatzerem prohrál o jednu setinu sekundy, což se ukázalo být klíčové. Naději Česku sice vrátila Jelínková a Forejtek pak v duelu Filipů překonal Della Viteho, ale Italové i tak postoupili s lepším časem.

"Velká škoda. Skoro jsme to zvládli. Hodnotím to tak, že jízda byla dobrá. Jsem na nás pyšná," zhodnotila v cíli Jelínková. "Podali jsme super týmový výkon, sahali jsme po postupu. Myslím, že všichni podali velmi dobré výkony, a doufám, že je zhodnotí v dalších závodech" řekl trenér Fiedler.

Do finále se propracovali Američané, kteří si v severoamerickém semifinále poradili s Kanadou. Proti nim stáli už ve značně rozbitých tratích obhájci titulu z Norska, kteří zvládli porazit olympijské vítěze Rakušany.

V první jízdě si v červené trati jedoucí O'Brienová smlsla na Kristin Lysdahlové. Norové ale vzápětí vyrovnali zásluhou Alexandera Steena Olsena. Napínavý duel pokračoval třetí jízdou, ve které Moltzanová i Thea Louise Stjernesundová zajely na setinu stejný čas a obě podle pravidel získaly bod. Premiérové zlato v disciplíně pak vybojoval pro USA Ford, Haugan totiž na startu udělal obrovskou chybu a v podstatě se zastavil na místě.

Na bronz dosáhli lyžaři a lyžařky Kanady a už s třetí medailí zažívají snové mistrovství světa. Valerie Grenierová, Britt Richardsonová a Erik a Jeffrey Readové při skóre 2:2 časem překonali Rakousko.

Týmovému závodu v paralelním slalomu, který byl doposud tradiční součástí světových šampionátů i olympijských her, možná v Courchevelu odzvonila hrana. Na příštím MS by se totiž měla jet kombinační soutěž družstev.

Neúspěchy jednotlivců v paralelním slalomu

Nejblíže postupu do hlavní fáze paralelního slalomu byla Jelínková, specialistka na obří slalom, kterému se závod postavením branek nejvíc podobá. Ve své červené dráze zajela desátý čas, přičemž se kvalifikovalo osm nejrychlejších. Na postup brněnské rodačce, která do minulé sezony reprezentovala Nizozemsko, chyběly dvě desetiny sekundy.

Slalomářka Dubovská byla ve stejné dráze patnáctá, Sommerová jízdu nedokončila. Zabystřan jel kvalifikaci v modré dráze a byl v ní poslední mezi šestnácti jezdci, kteří jízdu dokončili.

Titul z Cortiny 2021 neobhájí Francouz Mathieau Faivre ani Rakušanka Katharina Liensbergerová, kteří do závodu nepostoupili. Šanci zopakovat zlato bude mít Italka Marta Bassinová, jež se před dvěma lety podělila s Liensbergerovou o první místo a v kvalifikaci zajela celkově třetí čas.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Méribelu (Francie):

Paralelní závod družstev: 1. USA (O'Brienová, Radamus, Moltzanová, Ford), 2. Norsko (Lysdahlová, Steen Olsen, Stjernesudnová, Haugan), 3. Kanada (Grenierová, J. Read, Richardsonová, E. Read), 4. Rakousko, 5. Švýcarsko, 6. Německo, ...10. Česko (Dubovská, Zabystřan, Jelínková, Forejtek).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články