Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Odermatt v Courchevelu fantastickou jízdou poprvé vyhrál sjezd i titul mistra světa

Byla jen otázka času, kdy fenomén současného lyžování Marco Odermatt vyhraje sjezd. Švýcar si po čtyřech pódiových umístěních v královské disciplíně v letošní sezoně tento primát schoval na světový šampionát v Courchevelu. Famózní jízdou získal své první zlato z MS, druhého Aleksandera Aamodta Kildeho porazil o 48 setin sekundy, třetí Cameron Alexander zaostal o 89 setin.

S jedničkou odstartoval Florian Schieder a čas ukázal, že Italovi jely velmi rychle lyže. Přesto, že udělal v technické pasáži několik chyb, porazit ho nedokázal po podstatně čistější jízdě ani obhájce titulu Vincent Kriechmayr z Rakouska.

Pak ale přišel čas Marca Odermatta s desítkou. Vedoucí muž Světového poháru se do sjezdovky L'Eclipse pustil s velkou dravostí, na skocích létal daleko a ve stopě nechyboval. V cíli mu svítil až neuvěřitelný náskok 1,09 vteřiny na do té doby vedoucího Schiedera a pětadvacetiletý Švýcar si, viditelně potěšen ze své jízdy, oslavně zařval.

Největší favorit a vítěz pěti sjezdů v sezoně SP Aleksander Aamodt Kilde s číslem 15 věděl, že musí zajet lépe než výborně. A přestože i jeho sjezd byl skvělý, zelená čísla mu svítila jen na prvním mezičase. V cíli zaostával za Odermattem o 48 setin sekundy a na MS ve Francii bral druhé stříbro.

Na bronz dosáhl překvapivě Kanaďan Cameron Alexander s číslem 20, který z medaile sesadil vítěze super-G a svého krajana Jamese Crawforda. Toho pak i ze čtvrté příčky odsunul ještě s 21 Rakušan Marco Schwarz, který se v letošní sezoně obdivuhodně přeorientoval z technických na rychlostní disciplíny.

"Bylo to blízko a zkusil jsem všechno. Čtyři setiny sekundy od medaile, no... Neměl jsem dobrý start, ale technickou pasáž jsem měl jednu z nejlepších. Čtvrté místo je pro mě těžké, celkově jsem ale se svými sjezdařskými schopnostmi velmi spokojený," nechal se slyšet Schwarz.

Odermatt ovládl svůj první sjezd mezi lyžařskou elitou a zároveň získal první medaili ze světových šampionátů. "V posledních dnech to po tom nepovedeném super-G (4. místo) nebylo jednoduché. Ale dnes jsem jel perfektně a moc si užívám sedět v křesle pro vítěze," řekl nový mistr světa.

V letošním ročníku SP, ve kterém Odermatt úspěšně kráčí za obhajobou velkého křišťálového glóbu, stál na pódiu ve sjezdu čtyřikrát, třikrát byl druhý. Stříbro bral i vloni v březnu právě v Courchevelu při generálce na MS.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Courchevelu (Francie):

Muži - sjezd: 1. Odermatt (Švýc.) 1:47,05, 2. Kilde (Nor.) -0,48, 3. Alexander (Kan.) -0,89, 4. Schwarz (Rak.) -0,93, 5. Crawford (Kan.) -1,01, 6. Muzaton (Fr.) -1,08.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články