Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jiroutek je zpět, Janda je předsedou a skokani dobře naladění na sezonu

Trápení v minulé sezoně je pryč, skokani na lyžích věří, že na tu nadcházející budou vzpomínat raději. Jdou do ní se staronovým koučem Davidem Jiroutkem i novým vedením úseku v čele s předsedou Jakubem Jandou. Mají jim pomoci i nové helmy, které nahradily kritizovaný model z minulého roku. Nový ročník Světového poháru začne 16. listopadu kvalifikací v polské Wisle.

Maximem minulé zimy byla na ZOH v Koreji dvě pětadvacátá místa Romana Koudelky. Sezonu provázely stížnosti na vybavení, především na helmy, které byly výrazně objemnější, než jaké měli soupeři. Na konci dubna bylo zvoleno nové vedení skokanského úseku v čele s někdejším vítězem Turné čtyř můstků Jandou. K reprezentačnímu týmu přišel David Jiroutek, který se po čtyřech letech vrátil z Ruska.  

Jiroutek se snažil i pozitivně naladit své svěřence. "Vznikla určitě dobrá parta, kterou si pamatuji z let, kdy ještě skákal předseda (Janda). Letní Grand Prix byla jen příprava, abychom zkusili psychiku s technickou stránkou porovnat s konkurencí. Některé výsledky se nám podařily, v některých věcech máme rezervy," konstatoval Jiroutek, jehož potěšilo třeba Koudelkovo třetí místo z Courchevelu.  

Problémy s vybavením by se neměly opakovat. "Kluci byli nadšeni z nových helem Uvex, které se nám podařilo díky Jakubovi (Jandovi) získat. Materiál je výborný," pochvaloval si kouč, který u reprezentace působil už v letech 2009 až 2014.  

Je nám líto, video expirovalo.
Skokani na lyžích se chystají na sezonu

Janda věří, že výkonnost poroste. "Myslím, že tento tým má potenciál a že se loňská sezona nebude opakovat. Minimálně bych si představoval, aby každý závod dva byli v bodované třicítce," upřesnil své vyhlídky.  

Šéf skoků na lyžích se svými spolupracovníky hledá náhradní řešení kvůli můstkům v Harrachově, které jsou v havarijním stavu zavřené. Vyzvali kluby, aby jim vyčíslily vícenáklady spojené s cestováním na přípravu, protože žádný můstek K70 vhodný pro přípravu juniorů od 14 do 19 let v zimě v Česku není. Nyní se mimořádné výdaje klubů sčítají. "Pak půjdeme s požadavkem na svaz, že tyto vícenáklady budou a jestli nám s tím pomůžou," doplnil Janda.

Je složité odhadovat, jak dlouho bude překlenovací doba bez harrachovských můstků trvat. "Věřím, že to bude tato a příští zima a tu další zimu budou zprovozněny aspoň ty malé můstky. Ale to je teď ve hvězdách, protože je tam veliká agenda, která musí spolupracovat a domluvit se, a pak stát, který musí do toho ty peníze dát," popisoval Janda.

Stát je podle něj poměrně připraven, ale nejsou vyřešeny majetkoprávní spory různých subjektů, které v harrachovském areálu působí. Jedná se také o tom, kdo po případné rekonstrukci bude platit náklady na provoz. Obnovu minimálně malých můstků v Harrachově ale považuje Janda za nezbytnou. "Kdyby se neotevřely, tak tady vlastně zabijeme jednu skokanskou generaci. A to my si nemůžeme dovolit," prohlásil.

V týmu pro Světový pohár jsou zatím Koudelka, Čestmír Kožíšek, Lukáš Hlava a Viktor Polášek. Vrcholem sezony bude vedle tradičního Turné čtyř můstků únorové mistrovství světa v rakouském Seefeldu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články