Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nešťastný úvod MS. Březinová chybovala, česká sportovní dvojice těsně nepostoupila

Japonci Riku Miuraová a Rjuiči Kihara na MS krasobruslařů jasně vedou soutěž sportovních dvojic. Před domácím publikem v Saitamě se vybičovali k životnímu výkonu a vypracovali si více než šestibodový náskok před obhájci titulu Alexou Knierimovou a Brandonem Frazierem z USA. Čeští reprezentanti Federica Simioliová a Allessandro Zarbo skončili v krátkém programu jednadvacátí a těsně nepostoupili do volných jízd. Krátký program se nepovedl Elišce Březinové, získala jen 47,29 bodu a postup byl příliš daleko. Vede obhájkyně titulu Kaori Sakamotová. V noci na čtvrtek od 3:00 sledujte na ČT sport i ČT sport Plus přímý přenos volných jízd sportovních dvojic.

Italským rodákům v českých barvách nestačil ani osobní rekord 49,59 bodu. Při debutu na světovém šampionátu zajeli lépe než na lednovém mistrovství Evropy, i když zařazují jen dvojitý sólový skok. Osobní maximum si vylepšili téměř o dva body, ale na finálovou dvacítku jim ještě 73 setin bodu scházelo.

Z dvojice největších favoritů šli jako první do akce Miuraová a Kihara. Úřadující vicemistři světa a vítězové prosincového finále Grand Prix před slušně zaplněnými ochozy zajeli životní krátký program na hudbu Elvise Presleyho. Ozdobili ho mimo jiné vysokým a dalekým odhozeným trojitým lutzem.

Už na ledě neskrývali po skončení jízdy nadšení. Pak zjistili, že se poprvé v kariéře dostali v této části soutěže přes osmdesát bodů, a drobounká Miuraová divoce poskakovala radostí.

Známka 80,72 bodu znamená velký náskok i kvůli tomu, že Frazier spadl při trojitém toeloopu. Obhájci titulu se po této chybě musejí dívat spíše za sebe. Získali 74,64 bodu a o 1,4 bodu za nimi jsou zatím průběžně třetí Italové Sara Contiová a Niccolo Macii. Ti po lednovém evropském titulu útočí na další cenný kov.

Pouhých 43 setin dělí od stupňů vítězů Kanaďany Deannu Stellatovou-Dudekovou a Maximea Deschampse. Devětatřicetiletá Stellatová-Dudeková tak má naději, že ozdobí medailí nevídaný krasobruslařský comeback. V roce 2000 byla jako sólistka juniorskou vicemistryní světa, ale o rok později s krasobruslením kvůli zdravotním problémům skončila a pracovala jako kosmetička. Po šestnácti letech se ke sportu vrátila a od jara 2019 bruslí s Deschampsem.

Sakamotová má pohodlný náskok

Úřadující mistryně světa Sakamotová naladila skvěle formu na vrchol sezony po nevydařené úvodní polovině, kdy skončila až pátá ve finále Grand Prix. Předvedla energický a skokansky excelentní krátký program se všemi nejobtížnějšími prvky a známkou 79,24 zůstala jen zhruba bod za svým osobním rekordem z minulého světového šampionátu.

Za ní s odstupem více než pětibodovým se seřadily čtyři krasobruslařky v rozmezí 59 setin bodu, které by měly ve volných jízdách bojovat o stříbrnou medaili. Druhá je zatím Korejka I He-in, následuje další domácí favoritka Mai Miharaová, jež se na MS vrátila po šesti letech, a juniorská mistryně světa z loňského roku Isabeau Levitová z USA.

Až pátá skončila v krátkém programu obhájkyně stříbra Loena Hendrickxová z Belgie, která spadla po trojitém toeloopu v kombinaci a od medaile ji dělí bod a půl. Ještě hůř dopadla vítězka lednového mistrovství Evropy Anastasija Gubanovová. Gruzínka sice po nejistém trojitém flipu zařadila nouzově kombinaci po trojitém lutzu, ale i tam chybovala ve výjezdu z toeloopu. Známka 65,40 bodu znamenala propad až na jedenácté místo s více než osmibodovou ztrátou na medaili.

Březinové scházela po rekonvalescenci po operaci kolene skokanská jistota. V kombinaci s trojitým toeloopem skočila jen dvojitý toeloop místo plánovaného trojitého a měla nejisté dopady u trojitého lutze i dvojitého axelu. Stejně jako loni se nedostala do finálové čtyřiadvacítky. Ve srovnání s minulým šampionátem si o pět příček pohoršila. Nechala za sebou jen tři soupeřky.

Známka 47,29 bodu je daleko za jejím osobním i sezonním maximem. Na velké mezinárodní akci to bylo nejhorší hodnocení od mistrovství světa 2015. Od postupu dělilo sedmadvacetiletou Češku více než sedm bodů.

Výsledky MS v krasobruslení

Sportovní dvojice – po krátkém programu: 1. Miuraová, Kihara (Jap.) 80,72, 2. Knierimová, Frazier (USA) 74,64, 3. Contiová, Macii (It.) 73,24, 4. Stellatová-Dudeková, Deschamps (Kan.) 72,81, 5. Chanová, Howe (USA) 70,23, 6. Pereiraová, Michaud (Kan.) 65,31, ...21. Simioliová, Zarbo (ČR) 49,59.

Ženy - po krátkém programu: 1. Sakamotová (Jap.) 79,24, 2. I He-in (Korea) 73,62, 3. Miharaová (Jap.) 73,46, 4. Levitová (USA) 73,03, 5. Hendrickxová (Belg.) 71,94, 6. Petrokinová (Est.) 68,00, ...32. Březinová (ČR) 47,29.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články