Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Neškobrtla ani ve volných jízdách. Japonka Sakamotová je novou mistryní světa

Krasobrulařskou světovou šampionkou se ve francouzském Montpellier stala Japonka Kaori Sakamotová, která ve volných jízdách potvrdila svou pozici z krátkého programu. Další dvě medaile si rozdělily Belgičanka Loena Hendrickxová a Alysa Liuová ze Spojených států. Eliška Březinová do volných jízd nepostoupila. 

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá volná jízda Kaori Sakamotové

Sakamotová své vedení po krátkém programu potvrdila nejlepší volnou jízdou. Pro Japonsko získala první ženský světový titul úspěchu Mao Asadové v roce 2014.

Jednadvacetiletá krasobruslařka, která na olympijských hrách využila nezdaru Kamily Valijevové a narušila ruskou hegemonii, nemá v repertoáru čtverný skok ani trojitý axel, ale všechny ostatní skoky a další náročné prvky předvedla excelentně. Veškerá hodnocení za provedení od rozhodčích měla v kladných hodnotách a získala 155,77 bodu. To bylo ještě o více než dva body více, než dostala na olympijských hrách. Po pátém a šestém místě z posledních dvou světových šampionátů se tentokrát radovala ze zlata. Vyhrála o více než osmnáct bodů.

Historický úspěch přinesl večer Belgii díky Loeně Hendrickxové. Ta díky skvělé volné jízdě udržela druhou příčku po krátkém programu a má první medaili z mistrovství světa nejen pro sebe, ale také v ženské kategorii pro svou zemi. Před ní byli v belgických barvách úspěšné jen sportovní dvojice, které získaly tři medaile těsně po druhé světové válce. Když se dvaadvacetiletá Belgičanka dozvěděla známky, ani pod stále ještě povinným respirátorem nemohla skrýt radost, dojetí a slzy štěstí.

Na třetí příčku se při debutu na MS z páté pozice posunula šestnáctiletá Američanka Alysa Liuová. Pomohl jí k tomu pokus o trojitý axel, i když nebyl úplně dotočený. O dva a půl bodu přeskočila zkušenější krajanku Mariah Bellovou, letošní vítězku amerického šampionátu. Ta udělala několik drobnějších chyb při skocích ve druhé polovině jízdy a na první velkou medaili nedosáhla. I čtvrtá příčka je ale jejím maximem na světové scéně, dosud byla na MS nejlépe devátá.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montpellier (Francie):

Ženy - konečné pořadí: 1. Sakamotová (Jap.) 236,09, 2. Hendrickxová (Belg.) 217,70, 3. Liuová 211,19, 4. Bellová (obě USA) 208,66, 5. Jo Jong (Korea) 204,91, 6. Gubanovová (Gruz.) 196,61, ...27. Březinová - nepostoupila do volných jízd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články