Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Za 100 dní Praha přivítá jezdeckou elitu. Není to jen o sportu, říká ředitelka závodů

Přesně za sto dní se v Praze uskuteční závody, jaké české jezdectví nepamatuje. Play-offs na závěr seriálu Global Champions se zúčastní nejlepší jezdci světa. A chybět nebude velmi pravděpodobně ani domácí tým. Přímé přenosy z Říma odvysílá o nadcházejícím víkednu exkluzivně web ctsport.cz. Týmové závody odstartují v 13:45, klání jednotlivců v 16:25.

Anna Kellnerová
zdroj: ZUMA autor: Giancarlo Cattaneo

Českému týmu Prague Lions stačí dokončit jeden ze dvou závodů, aby se do pražského klání kvalifikoval. "Ulevilo se mi. Ale nepřipouštěli jsme si jinou možnost," uvedla v rozhovoru ve Sportovních zprávách ředitelka pražského závodu Klára Damborská.

České jezdectví pokukovalo po seriálu Global Champions dlouhá léta jen jako k nedostižnému snu. Velká změna nastala loni, když Czech Equestrian Team v okolí Anny Kellnerové založil družstvo s českými jezdci a zahraničními posilami a přihlásil ho do druhého ročníku týmové Global Champions League.

Při své premiérové účasti obsadil až 14. místo. Letos se už Prague Lions daří mnohem víc. Historické bylo jejich vítězství v Miami. Průběžně Anně Kellnerové, Aleši Opatrnému a spol. patří devátá příčka a už nyní, dva závody před koncem základní části seriálu, mají prakticky zajištěnou účast v play-offs.

Je nám líto, video expirovalo.
Ladíme detaily, říká ředitelka závodů Global Champions v Praze

"Zlepšili se opravdu hodně. Pomohlo tomu složení týmu. Má ve svých řadách jezdce, kteří jsou mnohem výše ve světovém žebříčku. A teď i Pedera Fredricsona (světovou dvojku – pozn. redaktora), který patří vůbec mezi nejlepší jezdce na světě," popsala Damborská.

Mezi pilíře týmu patří i dva čeští jezdci: Kellnerová a Opatrný. "Anna disponuje talentem i píli a velkým množstvím kvalitních koní. Startuje pravidelně na nejvyšších soutěžích a i na Grand Prix," uvedla Damborská.

Pozice Opatrného je trochu odlišná, v závodech Global Champions League startoval jen třikrát. "Aleš disponuje pouze jediným koněm pro nejvyšší soutěže. Jeho genialita je v tom, že ale dvakrát šel čistě a výrazně přispěl k dobrému výsledku týmu," zdůraznila Damborská.

Ladí se už jen detaily

Seriál pokračuje už tento víkend v Římě, play-offs se konají v pražské O2 Aréně v prosinci. A příprava jde podle plánu. "Teď ladíme detaily, jako třeba doprovodný program. Není to jen o sportu, ale celkové show," uvedla ředitelka soutěže.

"Každý den bude blok, ve kterém budou moci fanoušci vidět volnou drezuru camargských koní Jean-Francoise Pignona nebo jsme navázali spolupráci s Cirkem La Putyka," nastínila Damborská.

Akce se v Praze koná od 13. do 16. prosince. Ve čtvrtek, pátek a neděli se pojedou týmové soutěže a v sobotu vyvrcholí závody jednotlivců tzv. Super Grand Prix, ve které se utkají vítězové jednotlivých Grand Prix v rámci Global Champions Tour. "Už teď je jasné, že jsou kvalifikovaní čtyři jezdci z první světové desítky," doplnila Dambroská. Chybět ale nebudou ani rámcové soutěže, ve kterých se představí také nejlepší čeští jezdci a junioři.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články