Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Němka Blumová s Alicí proměnily parkurové finále v dámskou jízdu

V Tryonu v Severní Karolíně skončily Světové jezdecké hry. Titul mistra světa v parkurovém skákání jednotlivců získala teprve podruhé v historii žena – Němka Simone Blumová.

Simone Blumová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Už přidělení Světových jezdeckých her do Severní Ameriky naznačovalo, že Češi se na "koňskou olympiádu" ve velkém nepoženou. Výprava, která cestovala z Evropy přes oceán, nakonec čítala čtrnáct sportovců – včetně přísedících do spřežení a lonžérky – a sedm koní. Menší účast přetavili ve spíše skromné výsledky. Z osmi zapsaných konečných umístění byla jen dvě v první desítce (oba ve voltiži) a jen jedno v první polovině výsledkové listiny – parkurová jezdkyně Emma Augier de Moussac s Divou.

Někteří účastníci, jako paradrezurní jezdkyně Anastasja Vištalová nebo vozataj Jiří Nesvačil, mohou oprávněně spekulovat, že v Evropě by startovalo víc slabších jezdců, které by určitě dokázali nechat za sebou. Bez ohledu na to všichni závodili naplno, pro čest svou i pro potěšení těch, kteří jejich cestu, třeba i ve veřejných sbírkách, podpořili.

Naplno a o úroveň výš závodila i špička. Nejvíc zlatých medailí si odváží Německo. Žně odstartovalo v drezuře. Isabell Werthová zaujala nejdřív riskantním rozhodnutím důvěřovat klisně Belle Rose i po její čtyřleté odmlce – a pak suverénním vítězstvím. Další soutěže ale převážily směrem k Velké Británii a k Nizozemcům. Ti byli jasně nejlepší v paradrezuře, v nejmladší disciplíně Her, pokud jde o věk vítězů.

Němci si totiž nechali utéct zlato ve všestrannosti. Nejdřív týmové, když v krosu chybovala vítězka drezury Julia Krajewská. A pak – až na úplně poslední překážce celého závodu – i mezi jednotlivci. Ingrid Klimkeovou a Hale Boba trestná čtyřka srazila na třetí místo. Oba nejcennější kovy připadly Britům.

Ve spřeženích se na předních místech znovu pohybovala stará známá jména: Weber, De Ronde, Chardon. A také jména jezdců, kteří díky našim aktivním pořadatelům pravidelně přijíždějí na závody u nás (Voutaz, Aillaud, Harmová ad.). Boyd Exell ale mezi všemi znovu ukázal, jak je výjimečný. Poskládal tři špičkové výkony během tří dnů a bylo z toho jeho třetí vítězství na Světových jezdeckých hrách.

VÝSLEDKY ČESKÝCH JEZDCŮ NA WEG TRYON 2018:

Voltiž: 7. skupina ČR / Patriot, 9. družstvo ČR / Hampton, Maximilion, Patriot, 18. Jan Hablovič / Maximilion, 30. Kateřina Kocurová / Hampton.

Paradrezura: 14. Anastasja Vištalová / Dominique.

Spřežení: 18. Jiří Nesvačil ml. / Favory Risa XXI-53, Generale Pastorella XLIX-13, Generalissimus Amiga XXXIV-3, Sacramoso Aversa XI-5.

Parkur: 42. Emma Augier de Moussac / Diva 119. Ondřej Zvára / Quimero M.

Strhující byly zejména parkurové soutěže. Nikomu snad ani nemohlo vadit, že mezinárodní federace FEI zrušila formát finále pro čtyři jezdce se střídáním koní, známý také z finále Českého skokového poháru. Když pomůže troška štěstí, není nezvyklý formát potřeba. Naprosto nepravděpodobná bodová rovnost ve finále družstev připravila skvělý zážitek z rozeskakování divákům, zejména těm švédským a americkým.

A mezi jednotlivci dodala Simone Blumová s klisnou Alicí poslední, šesté zlato pro Německo na těchto Hrách – a první z parkurového mistrovství světa jednotlivců po 24 letech. Že se o ně zaslouží zrovna Blumová, bylo jistě nečekané, ale zasloužené. Dvojice německých "zlatých holek", jak o nich referuje tamní tisk, předvedla skvělou dámskou jízdu, pět parkurů bez chyby. Teprve 29letá Blumová je první ženou, která vyhrála parkur na Světových jezdeckých hrách pořádaných od roku 1990.

Příběhy druhého týdne Her převážily nad rozpaky z týdne úvodního, který přinesl zrušení závodu ve vytrvalosti, mizerné počasí, nevalné návštěvy nebo spartánské ubytování pro ošetřovatele.

Do Ameriky to bylo daleko, zato za čtyři roky to bude za rohem. Světové jezdecké hry v roce 2022 by měl uspořádat slovenský Šamorín. Tak blízko už bude muset jít každá česká skromnost stranou.

SEZNAM MISTRŮ SVĚTA Z WEG TRYON 2018:

Drezura: GP special: Isabel Werthová / Bella Rose (Něm.) družstva: Německo

Reining: Bernard Fonck / What a Wave (Bel.) družstva: USA

Vytrvalost: závod zrušen

Všestrannost: Rosalind Canterová / Allstar B (V. Brit.) družstva: Velká Británie

Voltiž: skupiny: Německo / Danny Boy muži: Lambert LeClézio / Poivre Vert (Fr.) ženy: Kristina Boeová / Don de la Mar (Něm.) pas de deus: S. Stopazziniová, L. Lupacchini / Rosenstolz (It.) družstva: Německo

Paradrezura: ind. test, grade I: Sara Morgantiová / Royal Delight (It.) ind. test, grade II: Stinna Tange Kaastrupová / Horsebo Smarties (Dán.) ind. test, grade III: Rixt van der Horst / Findsley (Niz.) ind. test, grade IV: Sanne Voetsová / Demantur N.O.P. (Niz.) ind. test, grade V: Sophie Wellsová / C Fatal Attraction (V. Brit.) družstva: Nizozemsko kür, grade I: Sara Morgantiová / Royal Delight (It.) kür, grade II: Stinna Tange Kaastrupová / Horsebo Smarties (Dán.) kür, grade III: Rixt van der Horst / Findsley (Niz.) kür, grade IV: Sanne Voetsová / Demantur N.O.P. (Niz.) kür, grade V: Sophie Wellsová / C Fatal Attraction (V. Brit.)

Spřežení: Boyd Exell (Austr.) družstva: USA

Parkur: Simone Blumová / DSP Alice (Něm.) družstva: USA

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články