Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Znovu si hokej užívám, chválí si angažmá v Číně zkušený bek Šustr

Miloš Říha zapsal do nominace pro turnaj Karjaly také jméno Andreje Šustra. Hokejový obránce opustil před sezonou po jedenácti letech NHL a zamířil do čínského Kunlunu v KHL. Pozvánku na reprezentační sraz Šustr přivítal.

Andrej Šustr
zdroj: ČTK/AP autor: Chris O\'Meara

"Po těch posledních dvou sezonách v NHL jsem rád, že jsem dostal dobrou příležitost být platným hráčem týmu a užívat si znova hokej," pochvaloval si Šustr volbu zamířit do Kunlunu. V minulé sezoně sehrál jen pět utkání v NHL za Anaheim a nastupoval na farmě v San Diegu v AHL.

Předtím v posledním roce v Tampě Bay strávil také polovinu zápasů na tribuně. "Je to pro mě zajímavá zkušenost dostat se do takové země. Nemůžu si zatím stěžovat. Tým je plný Američanů a Kanaďanů, takže to pro mě zase takový rozdíl není a život v Pekingu je zatím docela dobrý," řekl Šustr.

V kabině národního týmu potkal několik známých tváří. "Znám se dobře s Kovárnou (Janem Kovářem), s Davidem Musilem a s pár kluky, proti kterým jsem hrál KHL. Je tam samozřejmě hodně kluků, které budu muset poznat. Těším se, že si zahraju za reprezentaci, a doufám, že to bude příjemná zkušenost," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Nováčci Sedlák, Vejmelka a Kovařčík jsou v nominaci pro turnaj Karjaly

Na sraz dorazil ze Soči, kde hrál Kunlun v neděli. "Už jsme čtrnáct dní na tripu. Bylo to těžší cestování. Ve dvě hodiny ráno jsem odlétal ze Soči a v devět ráno jsem přiletěl. Odpočinku moc není, ale doufám, že se s tím srovnám a budu mít čas vidět rodinu a připravit se na turnaj," řekl.

Zažívá náročnější cestování než v NHL. "Přelety jsou deset jedenáct hodin a do toho časový posun nějakých šest hodin. Když to člověk dělá každých čtrnáct dnů, tak je to docela těžké. Člověk musí všechno zvážit a přizpůsobit se tomu. Je to dost individuální, jak se s tím člověk vyrovnává. Musí být hodně disciplinovaný se životosprávou a s tím, jak nakládá s odpočinkem a kdy chodí spát. Musí se v tom naučit chodit. Dlouhé přelety se dají zvládnout tak, že se člověk prospí, pak si přečte knížku a podobně," popsal.

V Pekingu chodí na zápasy Red Star necelé tři tisícovky diváků. "Nefandí samozřejmě tak jako třeba v Čechách nebo v Rusku. Musí se to naučit. Je to většinou takové komorní, ale myslím si, že produkční tým dělá dobrou práci s tím, že jim řeknou, co mají dělat, a oni se podle toho zařídí. Doufám, že se nám podaří tam hokej pozvednout a připravit na olympiádu," zmínil Šustr přípravy olympijských her v roce 2022.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články