Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Třinec se vrátil do čela, Hradec Králové udolal 2:1

Třinečtí hokejisté udolali ve 22. kole extraligy Hradec Králové 2:1 a vrátili se do čela soutěže o dva body před Plzeň. K vítězství je nasměroval Matěj Stránský, který otevřel skóre a připsal si čtrnáctý gól ve třináctém utkání sezony. Oceláři udrželi domácí neporazitelnost, na svém ledě vyhráli všech sedm zápasů.

Utkání Třinec - Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

"Byl to velice těžký zápas, po fyzické stránce i mentálně. Mají silové obránce, rychlé a nebezpečné útočníky. Jsou to cenné body," řekl autor vítězné branky Filip Zadina. Uznal, že v závěru utkání soupeř domácí hráče zatlačil.

"Museli jsme se bránit, ale poučili jsme se z předchozích zápasů, kdy jsme dostali ke konci gól. Odmakali jsme to výborně a také Pepa Kořenář chytal excelentně. Velký dík patří jemu," dodal.

Oba týmy udělaly před duelem změny v elitním útoku. Třinci chyběl kapitán Vrána, jehož nahradil na postu centra Michal Kovařčík.

Hradec, který dal v předchozích dvou zápasech jen jeden gól, zařadil do elitní formace Jergla a začal aktivně. V přesilové hře zasypal Kořenáře několika střelami, ale bez efektu.

To domácí využili svou první početní výhodu po krásné kombinaci – Hrňa našel křížným pasem Růžičku, který vyslal střílenou přihrávku do brankoviště, a Stránský špičkou čepele usměrnil puk do sítě. Nejlepší střelec sezony skóroval počtvrté v řadě.

Domácí ještě před gólem promarnili přečíslení tři na jednoho, Ondřeje Kovařčíka zastavil obětavým zákrokem Zámorský. Hosté mohli vyrovnat, Pilař ale zblízka jen vyprášil Kořenářovu výstroj.

Třinec krátce po přestávce své vedení zvýšil. Marcinko přistrčil puk Zadinovi, který se zbavil protisměrnou kličkou svého spoluhráče z Detroitu Hronka a z mezikruží překonal Lukeše mezi betony.

"Viděl jsem, že jeho (Hronkovy) nohy směřovaly na druhou stranu, tak jsem to zkusil zaseknout a vystřelil jsem, co nejrychleji to šlo," popsal Zadina klíčový moment zápasu. "Prohodil si mě a dal gól," řekl stroze Hronek.

Třetí gól mohl přidat Hrňa, který si položil hostujícího gólmana a měl před sebou odkrytou branku, ale nepřehodil beton Lukeše.

V závěru druhé třetiny hrál Hradec přes minutu a půl přesilovou hru čtyři na tři, následně měl i 21 sekund výhodu dvou mužů v poli, ale až příliš spoléhal na Hronka.

Hradec, který před pěti dny nepřekonal třineckou obranu a prohrál 0:3, se ale v úvodu poslední třetiny přeci jen dočkal.

Další početní výhodu proměnil po pěti sekundách Filip Pavlík střelou zpoza levého kruhu. Hradec gól povzbudil, šance na vyrovnání si vytvořili Cingel a Orsava.

"Měli jsme trošičku slabší rozjezd, možná to bylo cestou. Postupně jsme se do zápasu dostali a s výkonem jsme spokojení. Nejsme ale spokojení s proměňováním šancí. Už třetí zápas po sobě jsme nedali gól ze hry pět na pět. Je pěkné, že soupeře motáme a vytváříme si šance, musíme je ale také proměňovat," řekl asistent trenéra David Kočí.

Třinec si po snížení nekomplikoval život, několikrát vyhodil puk na zakázané uvolnění a doufal, že se ujme některý z brejků.

Při jednom promáchl Zadina přihrávku Jaška, v další šanci se ocitl Marcinko, který zůstal sám před Lukešem, ale k zakončení se nedostal. Na skóre už nic nezměnila ani závěrečná 40 sekund dlouhá hrá hostů bez brankáře.

Hradec dal Třinci v minulé sezoně jen jeden gól v základní hrací době ve čtyřech zápasech. Prosadit se nemůže ani nyní, byť tentokrát soupeře přestřílel 31:20.

"Třinec má zkušený tým, který hraje disciplinovaně v obraně. Málo se ale tlačíme do branky. Obránce vystřelí od modré a my před brankou nikoho nemáme. V dnešním hokeji takhle padá spousta gólů, tohle nám zatím nejde," dodal Kočí.

Oceláři Třinec - Hradec Králové 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. M. Stránský (M. Růžička, Hrňa), 22. F. Zadina (Marcinko, D. Musil) - 44. F. Pavlík (V. Růžička ml., Smoleňák). Rozhodčí: Jeřábek, Vrba - Hynek, Votrubec. Vyloučení: 4:3. Využití. 1:1.

Třinec: Kořenář - Gernát, M. Doudera, M. Adámek, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský - M. Růžička, M. Kovařčík, M. Stránský - Hrňa, Marcinko, F. Zadina - O. Kovařčík, Jašek, Chmielewski - Dravecký, Miloš Roman, Hrehorčák - Kurovský. Trenér: Varaďa.

Hradec Králové: Š. Lukeš - Zámorský, Nedomlel, Hronek, Čáp, F. Pavlík, Šalda - Jergl, Cingel, Smoleňák - Orsava, V. Růžička ml., J. Sklenář - Lev, Kevin Klíma, Perret - Kelly Klíma, Koukal, Pilař - R. Pavlík. Trenér: V. Růžička st.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články