Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zmar prohloubili Švédové. Šestá prohra a vyrovnaný nejhorší start do sezony v české historii

Je dorovnán historicky nejhorší vstup samostatné reprezentace do sezony a zrovna v olympijském ročníku. Čeští hokejisté prohráli i šestý zápas před únorovými Hrami v Pekingu. Na závěr turnaje Channel One Cupu v Moskvě padli se Švédskem 2:3. Přitom národní tým vedl po trefách Gulaše a Kováře po dvou třetinách 2:1, ovšem obratu Tre kronor ve třetí části nezabránil ani skvěle chytající brankář Šimon Hrubec.

"Vyzkoušeli jsme v prvním turnaji (Karjala) mladý tým a neuspěli jsme. Teď jsme vyzkoušeli tým o hodně starší a zkušenější a také jsme neuspěli. To jsou dvě varianty, které jsme měli. Teď budeme reagovat na zprávy z NHL a snažit se dát s Petrem Nedvědem dohromady tým podle momentální situace, která v zámoří bude," řekl kouč Filip Pešán.

Češi se v úvodu ubránili při Sedlákově vyloučení, ale v čase 5:48 nabídl Švédům úvodní gól chybou obránce Zámorský. Pokusil se vyvézt puk zpoza branky, ale sebral mu jej Larsson a po jeho přihrávce Rydahl u levé tyče zakončil do odkryté branky. Hned vzápětí kryl Hrubec vyrážečkou Petterssonův nebezpečný pokus.

"Už jsem dost starý a zkušený na to, aby mě první gól nijak nerozhodil. Vím, že mám před sebou ještě spoustu času tým podržet, stav 1:0 nic neznamená. Byl jsem rád, že jsem si pak sáhl na nějaké puky a získal trochu sebevědomí. Ale těch šancí tam Švédové měli dost," přiznal Hrubec.

V 8. minutě při vyloučení De la Roseho měl velkou možnost vyrovnat Sedlák, ale sám před Hellbergem minul bekhendovým zakončením pravou tyč. Při Pilutově trestu se snažil nadvakrát protlačit puk za švédského gólmana Řepík. Švédové svůj tlak při vyloučení Michala Kovařčíka ve dvoubrankový náskok neproměnili.

Na začátku druhé části musel po české kombinaci Hellberg zasahovat při Řepíkově pokusu, ale následná přesilovka při Strömwallově trestu se Pešánovu výběru vůbec nepovedla. Jen díky Hrubcovi zůstal rozdíl jednobrankový. Gólman Omsku zlikvidoval únik Holmberga, který se vzápětí dostal i do další šance a neuspěl ani bekhendovým pokusem.

V 25. minutě se dostal do sólového nájezdu Flek, blafákem do bekhendu ale Hellberga nepřekonal. Češi se ubránili v oslabení po trestu pro gólmana Hrubce a v čase 31:09 dokázali vyrovnat. Po Sobotkově přihrávce se Gulaš dostal z pravé strany do úniku a jeho bekhendový blafák už švédský gólman zastavit nedokázal.

V 36. minutě Gulaš zpoza branky našel Kováře, který otočil skóre. Těsně před druhou pauzou mohli Švédové vyrovnat, ale Hrubec při Stromwallově úniku zasáhl pravým betonem a do Wedinovy dorážky stihl vložit hokejku David Musil.

"Z mužstva jsem po přestávce cítil, že s tím výsledkem chce něco udělat, rozhodně to nebyl uspaný tým, který by rezignoval. Bojovali jsme. Ve druhé třetině jsme ten výsledek otočili výborně hrající první lajnou a přidal se i zbytek týmu. Bohužel ve třetí třetině jsme velkou nedisciplínou zápas ztratili," litoval Pešán.

Seveřanům se podařilo smazat ztrátu v 45. minutě při Šulákově vyloučení díky Bengtssonově střele od modré čáry. V polovině třetí třetiny Strömwall z levého kruhu trefil konstrukci branky. Při vyloučení Michaela Špačka se dostal před Hrubce Pettersson, ale ztroskotal na českém gólmanovi. Deset sekund před koncem českého oslabení se ale trefil zpoza levého kruhu Heed. Stav už se nezměnil ani v závěrečné power-play.

Channel One Cup v Moskvě, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Švédsko 2:3 (0:1, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 32. Gulaš (Sobotka, Zámorský), 36. Jan Kovář (Gulaš, A. Nestrašil) - 6. Rydahl (E. Larsson), 45. L. Bengtsson (F. Olofsson), 55. Heed (Hulström). Rozhodčí: Gofman, Romasko - Goljak, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 4981.

Sestavy:

ČR: Hrubec - J. Jeřábek, Šulák, Zámorský, Ščotka, Krejčík, D. Musil, Pyrochta - Gulaš, Jan Kovář, Sobotka - Řepík, M. Špaček, A. Nestrašil - Hyka, L. Sedlák, Frolík - M. Kovařčík, Jašek, Flek - A. Musil. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Hellberg - Heed, Pilut, L. Bengtsson, Almquist, Hultström, Engsund - E. Pettersson, Holmberg, O. Lindberg - Strömwall, F. Olofsson, Wedin - Timashov, L. Johansson, Brännström - E. Larsson, J. de La Rose, Rydahl. Trenéři: Johan Garpenlöv, Marcus Ragnarsson a Markus Akerblom.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články