Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Vezměte si ho a odjeďte! Spartě přistál pohár při posledním federálním finále na střídačce

Na jednu sérii toho opravdu nebylo málo. Poslední finále Federální hokejové ligy mezi Vítkovicemi a Spartou přesáhlo emocemi hranice mantinelů. Jeden z týmů zápasil s virózou, druhý čelil dopingové kontrole a pohár pro vítěze ročníku 1992/1993 si mohli sparťané s trochou nadsázky potěžkat už během druhé třetiny čtvrtého finále. Připomeňte si vyhrocené finále Vítkovice – Sparta Praha prostřednictvím Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 1993: Sparta - Vítkovice

Oba znepřátelené tábory zakončily federální éru a jako by si uvědomovaly významnost tohoto titulu, což potvrdil i hlas z vítězné kabiny. "Byli jsme revolučními mistry a jsme posledními federálními. Tento pohár už nikdo jiný nebude držet v rukou, protože zůstane navždy na Spartě. Nikdo z nás si ještě neuvědomuje, co toto vítězství pro nás znamená," rozplýval se tehdy kapitán Jiří Kročák.

Jak se série vyvíjela? V prvním utkání v Praze slavila Sparta 5:3, jenže o den později zaúřadoval soupeř díky vítězné ráně v prodloužení od Svatopluka Hermanna.

Namátková dopingovka

Už v Praze to vřelo. Po dřívějším upozornění semifinálového soupeře Sparty Trenčína navštívila Pražany přepadová antidopingová kontrola. Losovala hráče a především jedno jméno vítkovický celek nazdvihlo - obránce Zdeněk Toužimský. Byl totiž jen náhradníkem v sestavě Sparty.

Ostravané si přivezli domů nejen nadějný stav 1:1 v sérii, ale co bylo horší, žaludeční virózu. Příznaky se projevily už při cestě autobusem z Prahy a více než patnáct hráčů pak bylo před domácí várkou dvou zápasů značně oslabeno. 

Ostravský tým skolily žaludeční problémy

V soukromém pražském penzionu Vítkovicím pořadně zavařili. "Miloš Holaň, který byl v té sezoně jedním z nejlepších, dokonce před zápasy v Ostravě musel na kapačky, aby byl vůbec schopen hrát," vzpomínal na finálové události trenér Vladimír Vůjtek, jehož mužstvo ve třetím finále padlo těsně 4:5.

Slabší fyzička se na týmu projevila hlavně v rozhodujícím vyhroceném čtvrtém finále. Sparťané utekli ze stavu 1:3 a po dalším vítězství 5:4 získali mistrovský titul. Na obratu se podílel gólově například Jiří Zelenka, v pozdějších letech ještě výraznější tahoun Sparty.

4. finále play-off - 28. března 1993

VÍTKOVICE-SPARTA 4:5 (1:1, 2:1, 1:3)

Branky: Hermann, Holaň, Badal, Piskoř - Sup, Táborský, Geffert, Pázler, Zelenka. Rozhodčí: Bolina - Brázdil, Halas. Vyloučení: 7:7, navíc Flašar (V) do konce utkání. Využití: 0:1. Oslabení: 1:0. Diváků: 9 500. Zápasy: 1:3.
*zdroj: hc-vitkovice.cz

Hořkost z porážky Ostravané těžko překonávali. Po utkání fanoušci běsnili při pohledu na sparťany slavící s pohárem. Stejně jako v předchozím finále v roce 1992 plzeňští fanoušci i ti vítkovičtí údajně jako vyjádření protestu házeli na led tenisové míčky

Poblíž sparťanských rukou však viděli domácí příznivci pohár už před koncem druhé třetiny. Velice nezvykle nesl situaci František Černík. Rozčílený sekretář klubu z Vítkovic jej přinesl na hostující střídačku v ještě rozehraném utkání.

Jak později přiblížil uznávaný novinář Mladé fronty DNES Václav Pacina, na jehož počest je dnes pojmenována cena, která se uděluje nejlepšímu hráči play-off extraligy, Černík vše provedl se slovy: 

"Vezměte si ho, raději si ho vezměte už teď, když neumíte vyhrávat férově! A odjeďte!"

Zelenka hostem v Síni slávy českého hokeje

Bývalý vynikající útočník Jiří Zelenka, střelec ze čtvrtého finále proti Vítkovicím v roce 1993 a jeden ze strůjců pozdějších titulů na začátku 21. století v bitvách se Vsetínem byl i hostem šéfkomentátora ČT sport Roberta Záruby při hodnocení finálové série.

Zdroj
ČT sport, hc-vitkovice.cz, idnes.cz, hcsparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články