Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Věřím, že si všechno sedne a výsledek může být znovu velký, tvrdí Kubalík

Z loňské nominace na světový šampionát se omluvil, protože čekal na nové angažmá v NHL. Teď je hokejový útočník Dominik Kubalík zpátky a chce s českým týmem přivézt další medaili. Sedmadvacetiletý plzeňský odchovanec startoval na ZOH 2018 v Pchjongčchangu a třech mistrovstvích světa za sebou, teď se s národním týmem chystá na pátou velkou akci a chce první úspěch.

"Když jsem začal cítit, že play-off nebude, začal jsem přemýšlet o nároďáku. Jsem rád, že tady jsem, a doufám, že to bude s dobrým výsledkem," řekl Kubalík a přiznal, že jeho motivace je obrovská. "Máme před sebou ještě poslední turnaj, který je generálkou na to tam jet v co nejlepším rozpoložení. Věřím, že když si všechno sedne, může být výsledek znovu velký."

Pauza v národním týmu se po loňské absenci hodně natáhla. "Musím říct, že když člověk má možnost jet jen na mistrovství světa, tak ty dva roky jsou strašně dlouhé. Předtím když objížděl turnaje, věděl, že za měsíc za dva bude další a přijde šance. Tady je to trošku jiné a musím říct, že jsem natěšený," prohlásil Kubalík, který se po dohodě s koučem Karim Jalonenem připojil až před Českými hrami.

"Měl jsme toho docela dost. Sezona je prostě náročná, pro mě 81 zápasů a poslední měsíc jsme hráli snad sedmnáct osmnáct zápasů. Jde to rychle za sebou. Byl jsem rád, že jsem měl nějaký čas na odpočinek. S manželkou jsme odjeli na chvilku pryč. Když se člověk vrátí, je to hektické doma a všichni ho chtějí vidět. Chce to opravdu vypnout. To se povedlo, potrénoval jsem a teď jsem rád, že už jsem se připojil," konstatoval Kubalík.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté trénovali s Kubalíkem i Červenkou, ale bez Jiříčka a Horáka

V sezoně si v 81 zápasech připsal 45 bodů za 20 branek a 25 asistencí. Lépe si vedl jen ve svém premiérovém ročníku v NHL 2019/20, kdy za Chicago v 68 duelech nasbíral 46 bodů a vstřelil 30 gólů.

"Myslím si, že začátek byl velmi dobrý. Člověka to drobet nahlodalo, že to může být fantastická sezona, ale pak zase trošku vystřízliví. Pár marodů, které jsme měli, se vrátilo do sestavy a já jsem zase trošku ztratil pozici v mužstvu. Ale byl to tam můj první rok. Kdyby mi někdo řekl před sezonou, že to tak bude, tak bych to bral. Já jsem byl spokojený a doufám, že mám na čem stavět," podotkl.

Stejně to vidí i s týmem Red Wings. "Sezona nebyla špatná. Začátek byl rozhodně lepší než konec. Docela dlouho jsme bojovali o play-off a vypadalo to chvíli dobře, ale pak se to zlomilo. Měli jsme šňůru asi šesti sedmi zápasů, které jsme nezvládli. Pak už se to ne že dohrávalo, ale člověk ví, že je na druhé straně. Je to škoda, myslím, že jsme o to mohli bojovat trošku déle. Ale zase je to posun oproti předešlým sezonám a já doufám, že příští rok to bude zase lepší," prohlásil Kubalík, který loni v červenci uzavřel s Detroitem jako nechráněný volný hráč dvouletou smlouvu na pět milionů dolarů.

Potkal se v klubu s dobrým kamarádem z reprezentace, obráncem Filipem Hronkem, který už odešel do Vancouveru. Střelec Jakub Vrána zamířil do St. Louis a z krajanů zůstal jen útočník Filip Zadina. "Naši českou partičku trochu rozprášili. S Filipem jsme spolu trávili v národním mužstvu hodně času, takže mě docela mrzelo, když ho vytrejdovali. Přišel jsem o skvělého parťáka. Zpočátku mně v novém působišti hodně pomohl. NHL je ale byznys, není to tam nic neobvyklého," podotkl Kubalík.

V Detroitu si vyzkoušel jiné bydlení než v minulém působišti. "V Chicagu jsme žili v centru se spoustou restaurací a lidí v ulicích. Po přestupu do Detroitu jsme bydleli v mnohem klidnějším prostředí asi dvacet minut jízdy autem od města. Bydlení i zázemí v novém klubu včetně nové moderní haly je naprosto super. Co jsem potřeboval, to jsem měl," pochvaloval si.

Po sezoně sledoval i extraligu a držel palce kamarádovi Jakubu Jeřábkovi v dresu Třince. "Jsme docela často v kontaktu. Koukal jsem hodně na zápasy Třince, kterému jsem to přál od začátku už jen kvůli Jeřábovi. Klobouk dolů před Třincem," ocenil čtvrtý mistrovský titul Ocelářů za sebou.

Brzy se může těšit na Jeřábka i v šatně národního týmu, kam obránce Třince dorazí v úterý. A možná se dočká i nějakých posil z Bostonu, kterému přál kvůli velké české kolonii úspěch v bojích o Stanleyův pohár, ale favorit ztroskotal v prvním kole na Floridě.

"Věděl jsem, že Florida je potrápí, ale že to bude pro ně až takhle s vítězným koncem, jsem samozřejmě nečekal. Boston v sezoně dominoval. Je to velké překvapení pro všechny. Já jsem českým klukům přál, aby došli co nejdál. Uvidíme, co to udělá s námi a jak to dopadne," dodal Kubalík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články