Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Údajné rasistické gesto už neřeší, teď je Hrabík rád za národní tým a stále sní o NHL

Kariérní postup si neplánovaně přerušil. Kryštof Hrabík se v létě vrátil do extraligy kvůli incidentu z nižší zámořské soutěže AHL, kde údajné rasistické gesto ukončilo jeho působení v Severní Americe. Podle svých slov už to hodil za hlavu a výkony v dresu Plzně si řekl o premiérovou šanci v české reprezentaci. Debutu se dočká na nadcházejících Švýcarských hrách. Třiadvacetiletý kladenský odchovanec doufá, že ještě v budoucnu dostane možnost splnit si i sen hrát NHL. Přímé přenosy nabídne od čtvrtka ČT sport i ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová reprezentace se chystá na Švýcarské hry

"Snažím se dělat, co můžu. Co se stalo, jsem hodil za hlavu. Koukám se jen dopředu a jsem zatím strašně rád za to, že to takhle vychází. Snad to bude pokračovat. Není to jen o mně, ale musím poděkovat spoustě lidí. Jsem strašně šťastný, že jsem teď tady, a budu se snažit trénovat a hrát naplno," řekl Hrabík.

Extraligu okusil v Liberci, kde debutoval v ročníku 2016/17. Po dvou sezonách na severu Čech se s 22 zápasy a jednou asistencí v nejvyšší soutěži na kontě vydal do juniorské WHL do Tri-City. Předloni uzavřel smlouvu v AHL s celkem San Jose Barracuda, hrál i v ECHL za Allen a Orlando.

V době koronavirové krize se nakrátko vrátil i do Liberce, pak se vydal dál bojovat o NHL. Jenže v duelu za Barracudu proti Tucsonu 12. ledna se mu stalo osudným nevhodné gesto vůči útočníkovi tmavé pleti Boku Imamovi. Podle zámořských médií pohybem předstíral opici, podle Hrabíkova pozdějšího vyjádření i pro deník Sport šlo o nedorozumění, protože prý předváděl, jak kulturisté ukazují svaly. Od AHL však dostal trest na 30 utkání a v zámoří skončil.

Poslechněte si nový díl podcastu Hokej bez červené:

"Nebylo to nic příjemného. Dopadlo to, jak to dopadlo. Ale už je to za mnou a já koukám jen dopředu. Teď jsem v Plzni, tam je to zatím parádní. Snažím se podávat co nejlepší výkony tam. Teď se budu snažit přepnout na mezinárodní hokej a podávat co nejlepší výkony tady. Nekoukat doleva doprava, snažím se hrát co nejlíp tam, kde jsem, a snad to bude dobré," prohlásil.

Účastník dvou mistrovství světa dvacítek z let 2018 a 2019 i jednoho světového šampionátu osmnáctek věří, že i v Severní Americe v budoucnu dostane druhou šanci. "Tajně v to doufám, je to stále můj sen. Nejvyšší mety jsem tam nedosáhl. Pořád v to věřím, že by se to mohlo povést. Uvidím, co přinesou další roky," podotkl.

V dresu Plzně si 194 centimetrů měřící a 98 kilogramů vážící útočník připsal ve 27 zápasech 20 bodů za šest branek a 14 asistencí. Svoji platnost ale prokazuje i v defenzivě a při hře v oslabení.

"Šel jsem tam s tím, že to bude nový klub, budu se snažit podávat co nejlepší výkony a uvidím, na co to bude stačit. Jsem za to moc rád, že můj ice time je takový. Myslím si, že teď nám to tam šlape, a snad to tak bude pokračovat," pochvaloval si Hrabík.

První okamžiky v reprezentaci může sdílet i se dvěma klubovými spoluhráči - obráncem Petrem Zámorským a útočníkem Petrem Kodýtkem. Oba v původní nominaci nebyli a doplnili ji až jako náhradníci.

"Měl jsem radost. Kodyho jsem tady viděl až včera, vůbec jsem nevěděl, že má přijet. Je příjemné, že je tady někdo, s kým jsem během sezony v kontaktu. Zámek se to taky dozvěděl na posledních chvíli. Jsem rád, že jsou tady kluci se mnou," dodal Hrabík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články