Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Reprezentace si zahájila přípravu v Edenu. Je tam trochu větší zima, smál se Jalonen

Přípravu na Švýcarské hry v Helsinkách a Fribourgu zahájili dopoledne na stadionu v Edenu čeští hokejisté. Pětadvacítku nominovaných na ledě pro tréninky před odletem do Finska doplnil jako trojka osmnáctiletý gólman Jakub Vondraš z juniorky Plzně.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová reprezentace se chystá na Švýcarské hry

Trenér Kari Jalonen, který převzal reprezentaci v březnu a dovedl ji na mistrovství světa ve Finsku k bronzu, si poprvé vyzkoušel s týmem led prvoligové Slavie na stadionu z roku 1975. "Je to legendární starý zimák. Je tu trošku víc zima, ale led je tady vždycky dobrý," smál se Jalonen při mrazivém počasí.

Oproti původní nominaci musel udělat čtyři změny. Vypadli brankář Aleš Stezka z Vítkovic, obránce Michal Kempný s útočníkem Vladimírem Sobotkou ze Sparty a další forvard Patrik Zdráhal z Litvínova. Nahradili je gólman Marek Langhamer z Ilvesu Tampere, bek Petr Zámorský z Plzně a v ofenzivě jeho klubový spoluhráč Peter Kodýtek a Jiří Smejkal ze švédského Oskarshamnu.

Ze Sparty, kterou čeká po Vánocích Spenglerův pohár v Davosu, je nyní ve výběru místo pětice nominovaných pouze trio – beci Martin Jandus s Davidem Němečkem a forvard David Tomášek. "Dostali jsme informaci po posledním zápase, že mají drobná zranění. S Kempným jsem i mluvil. Když nejsou stoprocentní, je lepší vzít jiné hráče. Máme tu čtrnáct nových hráčů oproti Karjale. Jsem rád, že mám možnost vidět více kandidátů," podotkl Jalonen.

Nebere změny v kádru jako žádný problém. "Není to komplikace, když se jedná jen o drobná zranění. Bylo to jako s Tomáškem před Karjalou. Měl trochu problémy s kotníkem a teď je fit. To je hlavní, aby byli hráči v pořádku," prohlásil Jalonen.

V kádru má trio nováčků – útočníky Kryštofa Hrabíka z Plzně, Adama Najmana z Liberce a Daniela Voženílka z Třince – a snaží se jim pomoci zapadnout do týmu. "Jsou poprvé v reprezentaci, takže s nimi komunikuju. Vím u všech, jakými jsou typy hráčů. Věřím, že mohou podávat výkony jako v extralize, i když je to samozřejmě větší tempo a je na všechno méně času," uvedl finský kouč.

V Edenu trénoval tým ve složení: Hrubec, Langhamer - Košťálek, Dvořák, Sklenička, Zámorský, Kučeřík, Pýcha, M. Jandus, Němeček - Tomášek, Špaček, Chlapík - M. Stránský, Radil, T. Zohorna - Smejkal, Kodýtek, Hrabík - Flek, Černoch, O. Beránek - D. Voženílek, A. Najman, Fridrich.

Jalonenův výběr odcestuje do Helsinek ve středu odpoledne a ve čtvrtek od 17:30 SEČ Češi nastoupí proti domácímu týmu. Po přesunu do Fribourgu je v sobotu (20:15) čeká souboj proti Švýcarsku a o den později uzavřou turnaj duelem se Švédskem (16:30) .

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články