Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spartě se postaví švédské Örebro. Do semifinále jde i Davos

Poprvé od roku 2011 se výběr Kanady neprobojoval do semifinálových bojů Spenglerova poháru. Hokejisté javorových listů ve čtvrtfinále se švédským Örebro doplatili na své obranné zákroky a prohráli 1:3. V pátečním duelu o postup do finálového klání tak Švédi narazí na pražskou Spartu, která svoji skupinu vyhrála. Posledním semifinalistou se stal Davos, který porazil 3:2 finské IFK Helsinky i díky brance Matěje Stránského. Soupeřem Davosu bude v pátek večer ve švýcarském derby Ambri-Piotta. Přímé přenosy můžete sledovat na programu ČT sport a na ČT sport Plus od 15:10, respektive 20:15.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Örebro - Kanada

Švédové otevřeli skóre utkání ve 12. minutě, když se v přesilovce prosadil obránce Filip Berglund. Kanaďané se do oslabení dostali po tvrdém zákroku Tobieho Paquette Bissona v 7. minutě na kladenského odchovance Radka Mažíka. Pětadvacetiletý obránce dostal za udeření do hlavy pětiminutový trest a vyloučení do konce zápasu.

A přestože Švédi po dvou a půl odehraných minutách o výhodu přišli, Alan Quine hrou vysokou holí znovu kanadský výběr poslal do oslabení. Hokejistům Kanady nepomohlo ani excelentních 15 zákroků gólmana Michaela Hutchinsona. Devět sekund před koncem pětiminutového trestu poslal Berglund rychlou střelou a svým druhým gólem na turnaji Örebro do vedení 1:0.

Přestože Kanaďani ve druhé dvacetiminutovce otočili poměr vyslaných střel na bránu ve svůj prospěch, vyrovnávací branku vstřelit nedokázali. Nejblíže k úspěšnému zakončení měl po nahrávce Mathiase Bromého v přesilovce Gustav Backström. Nakonec sedmadvacetiletý švédský obránce nastřelil jen horní tyč. Naopak přesnou muškou do levého rohu se prezentoval v 21. vteřině třetí třetiny švédský hráč Linus Oberg.

Chris DiDomenico kontaktním gólem ještě snížil šest minut před koncem utkání švédský náskok. Mathias Bromé ale v závěru zápasu poslal puk do prázdné brány a definitivně tak zajistil Örebru místenku v pátečním semifinále proti pražské Spartě. Kanadští hokejisté nejen že neobhájí titul z minulého turnaje konaném v roce 2019, ale poprvé za posledních pět ročníků nepostoupí ani do finále.

Druhý čtvrteční zápas vyhrál i díky gólu Matěje Stránského domácí Davos, který porazil IFK Helsinky 3:2. Český hokejista srovnával ve 12. minutě na 1:1 ranou z levého kruhu. V semifinále se utká domácí Davos ve švýcarském derby s Ambri-Piottou, v jehož dresu nastupují Michael Špaček a Filip Chlapík.

Hokejový Spenglerův pohár v Davosu - čtvrtfinále:

Örebro - Kanada 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Branky: 12. Berglund, 41. Öberg, 60. Bromé - 54. Didomenico

Davos - IFK Helsinky 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Branky: 12. M. Stránský, 27. Ambühl, 54. Wieser - 8. Vesalainen, 42. Koivistoinen.

Pátek 30. prosince:

15:10 semifinále: HC Sparta Praha - Örebro HK,

20:15 semifinále: HC Ambri-Piotta - HC Davos.

Sobota 31. prosince:

12:10 finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články