Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Sparta urvala výhru v Hradci rychlým gólem z prodloužení

Hradec Králové - Hokejisté Hradce smazat dvoubrankové vedení Sparty, nakonec však s Pražany prohráli 2:3 v prodloužení. Pražané po gólech Buchteleho a Pecha vedli po dvou třetinách bez inkasovaného gólu, ale na začátku třetího dějství domácí vyrovnali trefami Metrla a Slováka za jedinou minutu. V prodloužení rozhodl třetím vítězným gólem sezony Jaroslav Hlinka.

Ondřej Kacetl z Hradce Králové po inkasované brance
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Sparta přijela do Hradce se staronovou tváří. Do sestavy při absenci kapitána Rolinka nasadil na levé křídlo Hlaváče, někdejšího mistra světa, který přišel z prvoligového Kladna na střídavý start. V týmu z pražských Holešovic se objevil poprvé po čtyřech letech.

Domácí se chtěli pokusit změnit zlou statistiku posledních týdnů. V extralize prohráli čtyřikrát v řadě, za posledních sedm zápasů zvítězili jen v jednom. A nedařilo se jim ani doma, v jejich království, kde byli dříve tak úspěšní. Padli tady třikrát v řadě.

Do zápasu však mnohem lépe vstoupila Sparta. Byla aktivnější a především hrála ve výrazně vyšším tempu. Právě Hlaváč měl první šanci už ve 4. minutě, jenže nedal, poté se do další šance dostal nejlepší sparťanský střelec Klimek, ale ani on neuspěl. Hosté se do vedení dostali v 10. minutě, kdy perfektní kombinaci útoku zakončil Buchtele.

Chvíli poté navíc nastřelil zadák Barinka tyč a Cingel po blafáku gólmanovi netrefil prázdnou branku. Hradec se v první třetině dostal prakticky jen do jedné příležitosti, jenže slovenský reprezentant Kukumberg gólmana Novotného nepřekonal.

Podobný průběh měla také druhá část zápasu. Sparta byla lepší, nevyužila však ani krátkou přesilovku pěti proti třem. To Mountfield mohl vyrovnat: Knotek v přesilovce střílel z pravé strany, puk se odrazil od brankáře do jednoho z obránců a mířil do sítě. Sparťané jej ale odpálili do bezpečí.

Hostům pak pomohla hradecká chyba. Domácí nešikovně střídali, nechali odkrytou levou stranu obrany a po dlouhé přihrávce se dostali do útoku dva sparťané proti jednomu domácímu. Pech nenahrál a puk po jeho střele prošel mezi Kacetlovými betony.

Favorit šel do třetí třetiny s náskokem, jenže v ní narazil. Hradec přidal na tempu a vyrovnal během jediné minuty. Ve 44. minutě nejprve Mertl z otočky poslal puk po zemi přesně k tyči a o 46 sekund později se v přesilové hře pět na tři od modré čáry trefil obránce Slovák.

Ve třetí části se hrál nejlepší hokej. Rozhodnout mohly oba týmy, na domácí straně Pospíšil, na sparťanské Hlinka. Přesto zápas dospěl do prodloužení. V něm se po jedenačtyřiceti vteřinách trefil sparťanský centr Hlinka a rozhodl o výhře hostů.

"Ani nevím, jak jsem trefil vrtící se puk," přiznal Hlinka, který nakonec dvoubodový zisk bral. "První dvě třetiny jsme hráli výborně, ale pak přišel špatný začátek třetí části. Vlastně během minuty jsme přišli o vítězství. Ale dva body jsou dostačující, každé vítězství je dobré," dodal Hlinka.

Mountfield Hradec Králové - HC Sparta Praha 2:3 v prodl. (0:1, 0:1, 2:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 44. Mertl (T. Knotek, Šimánek), 44. Slovák (Vydarený) - 10. Buchtele (Sabolič, Pech), 35. Pech (Piskáček), 61. J. Hlinka (Klimek). Rozhodčí: Hradil, Úlehla - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 4228.

Hradec Králové: Kacetl - Vydarený, Frühauf, Vašíček, Slovák, P. Mikuš, Pláněk - Pospíšil, Mertl, Šimánek - Dej, Kukumberg, Vantuch - P. Beránek, T. Knotek, Červený - R. Pilař, Tvrdík, Nedvídek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Sparta: Novotný - Piskáček, Polášek, J. Mikuš, Ďaloga, Barinka, Eminger, Švrček - Réway, J. Hlinka, Hlaváč - Kumstát, Cingel, Klimek - Sabolič, Pech, Buchtele - Forman, Chlapík, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.

Peter Draisaitl (trenér Hradce Králové): "Na bodu, který jsme tentokrát získali, se budeme snažit postavit něco pozitivního. Ale máme toho mnoho, co musíme zlepšovat."

Zdeněk Moták (trenér Sparty): Z naší strany to byl dvě třetiny výborný výkon. Dařilo se nám, hráli jsme agresivně. Jenže se nám nevydařil vstup do třetí třetiny. Přesto musím říct, že se hrál dobrý až výborný hokej ve výborné atmosféře. Jsme rádi, že jsme nakonec výsledek překlopili na naši stranu."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy