Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta se těší na prestižní Spengler Cup. Chceme uspět a stmelit partu, zní z týmu

Po dvou letech čekání se konečně dočkají. Hokejisté Sparty se po dvanácti letech představí na Spengler Cupu v Davosu. Na nejstarším klubovém turnaji si zahrají už po jedenadvacáté a na svou další účast museli čekat. V minulých letech se totiž Spengler Cup kvůli koronaviru nekonal, loni jej pořadatelé zrušili dokonce den před startem. Přímý přenos prvního utkání Sparty proti výběru Kanady sledujte v pondělí od 20:10 a ještě předtím od 15:00 duel Ambri-Piotta – Örebro na ČT sport a webu ctsport.cz.

"Už dvakrát jsme se tam nedostali. Jednou turnaj zastavil covid, vloni nám zavolali večer před odletem, že se ruší. Jsme rádi, že se to konečně podařilo. Bude to hezká akce. Jedeme na Spengler uspět, užít si ho a ještě více stmelit partu. A připravit se na závěr sezony," řekl kapitán Sparty Michal Řepík po čtvrtečním zápase proti Plzni, kterým se Pražané pro rok 2022 rozloučili s extraligou.

Zatímco v roce 2010 Sparta cestovala na Spengler Cup v době, kdy se jí v domácí soutěži nedařilo, tentokráte je v jiném rozpoložení. Po špatném vstupu do extraligy a změně trenérů vyhrála deset z posledních jedenácti zápasů a v tabulce se posunula na páté místo.

"Jen samotný start na takovém turnaji je pro každého z nás něco velkého. Když jsem trénoval ve Švýcarsku, tak jsem to osobně poznal. Zahrajete si proti novým týmům, v našem případě na začátek proti Kanadě a Davosu. Může nám to pomoct ve stmelení kolektivu a je fajn, že tam budeme i s rodinami," řekl kouč Hans Wallson, jenž v minulosti vedl Curych.

Všechny hráče Sparty čeká na Spenglerově poháru premiéra. Při předchozí účasti v roce 2010 ale vedl tým současný trenér Miroslav Hořava a mezi klíčové útočníky patřil nynější manažer Petr Ton. "Těšíme se všichni. Je to veliký turnaj. Ještě jsem na Spengleru nehrál, ale slyšel jsem jenom chválu. Budeme hrát proti výborným mančaftům, navíc na horách. Když hrál Spengler Třinec, hodně jim pomohl. Věřím, že nás vystřelí ještě výš," uvedl Řepík.

Sparta byla zařazena do skupiny Cattini společně s domácím Davosem a týmem Kanady, který budou tvořit hráči působící v evropských soutěžích a nižších zámořských ligách AHL a ECHL.

Mezi nejvýraznější postavy výběru generálního manažera Shanea Doana by měli patřit mistři světa z roku 2015 Cody Eakin a Tyler Ennis nebo brankáři Michael Hutchinson a Michael DiPietro, který byl členem zlatého týmu na loňském MS.

"Na soupeře nebyl zatím vůbec čas. Soustředili jsme se na extraligu. Abych řekl pravdu, ani nevím, s kým tam Kanada jede. Vždycky složí solidní tým a hrajou dobře. Bude to pro nás těžké, ale myslím si, že teď nehrajeme špatně a můžeme se jim důstojně postavit. Určitě jedeme do Švýcarska s tím, že budeme chtít uspět a neudělat ostudu," podotkl Řepík.

Ve skupině Torriani se představí Ambri-Piotta s českými reprezentanty Filipem Chlapíkem a Michaelem Špačkem, IFK Helsinky a švédské Örebro s útočníkem Radkem Mužíkem na soupisce. Turnaj zahájí pondělní odpolední souboj Ambri - Örebro, večer od 20:15 se utká Sparta s týmem Kanady.

Pražané při své poslední účasti v roce 2010 prohráli ve čtvrtfinále s Kanadou 3:4 v prodloužení. "Chceme ukázat, že český hokej je na vysoké úrovni. Jedeme to tam vyhrát," řekl útočník Miroslav Forman. To se Spartě podařilo dvakrát, v letech 1962 a 1963.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články