Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Špaček funkcionářem IIHF. Zaměřím se na mládež, slibuje

Curych - Obránce Jaroslav Špaček po skončení kariéry zůstane u hokeje jako člen komise sportovců Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Chce přispět k tomu, aby se nesnižovala mládežnická základna. Devětatřicetiletý olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa je rád, že uvidí dění i z druhé strany než z pozice hráče.

Jaroslav Špaček
zdroj: isifa/MAFRA autor: Ladislav Němec

Špaček se rozhodl ukončit kariéru po uplynulé sezoně a kývl na návrh prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále, aby se angažoval v IIHF. "Bylo ocenění, když mi zavolal a zeptal se, jestli si dovedu představit, abych v té komisi byl. Je to pro mě dobrá zkušenost," uvedl Špaček v rozhovoru pro web IIHF.

Komisi sportovců, která byla zvolena v Curychu ve středu, předsedá Vladislav Treťjak. Dalšími členy jsou bývalí hokejisté Philippe Bozon, Sean Burke, Sergej Fjodorov či stále hrající Saku Koivu. "Byl jsem trošku nervózní. Nikdy jsem tolik lidí z IIHF neviděl," uvedl Špaček.

Jaroslav Špaček v dresu Caroliny
zdroj: isifa/Getty Images autor: Dave Sandford

Bývalý hráč Plzně a Slavie, švédského Färjestadu a v NHL Floridy, Chicaga, Columbusu, Edmontonu, Buffala, Montrealu a Caroliny se po skončení kariéry jinak v hokeji neangažuje. Snaží se věnovat dětem, na které měl dříve málo času. Podle Špačka je v současné době s výchovou talentů problém. "U nás hraje hokej stále méně a méně kluků. Chtěl bych pomoci českému svazu i IIHF přilákat více dětí."

Musíme přivést děti na led

Za hlavní problém v českém hokeji považuje nedostatek financí na zajištění nákladů i na sportovní třídy. "Chybějí peníze, aby byly hokejové nebo fotbalové školy. My jsme kdysi dostávali výstroj zadarmo. Dneska je v současné ekonomické situaci těžké za výbavu platit. Měli bychom pracovat na tom, aby to měly děti alespoň na začátku zadarmo. Přivést děti zpět na led je pro nás nejdůležitější," uvedl Špaček.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Sportovní komise IIHF se má aktuálně zabývat také bezpečností hokejistů. "Před dvaceti lety bylo hodně držení a hákování. Střety nebyly tak tvrdé jako dneska," uvedl Špaček. Podle něj se někdy zdá, jako by se chtěli hráči na ledě zabít. "V některých arénách je také tvrdé plexisklo i hrazení. Mělo by se to změnit a vyrábět z jiných materiálů, jako to někde udělali. Pomohou i striktnější pravidla postihující zákroky na hlavu a vyšší tresty," dodal Špaček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články