Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

MacKinnonův bekhend korunoval skvělé prodloužení. Mladíci i tak možná skončili

Toronto – Nathan MacKinnon se již teď může považovat za autora jednoho z nejikoničtějších gólů na Světovém poháru. Jeho souboj tváří v tvář s Henrikem Lundqvistem musel udělat radost všem fanouškům hokeje – proti sobě stáli zástupci dvou různých generací, navrch měla ta nastupující. Ani vítězství v prodloužení, které samo o sobě bylo jednou velkou reklamou na hokej, ale Severoameričanům stačit k postupu nemusí. Hráči budou pozorně sledovat duel Finska s Ruskem a doufat ve výhru Suomi. Přímý přenos startuje na ČT sport a našem webu ve 21:00.

Nathan MacKinnon právě rozhodl utkání se Švédskem
zdroj: ČTK/AP autor: Mark Blinch

"Jsme šťastní, že jsme vyhráli," pronesl útočník Severoameričanů Mark Scheifele. "Vyhrát dva zápasy na takovém turnaji je velký počin. Doufejme, že nám Finové trochu pomůžou," dodal.

Hokej z fanouškovských snů, i tak se dá označit prodloužení duelu Švédska se Severní Amerikou. Mladý výběr do 23 let skvěle bruslil, Švédové se ale také nedrželi zpátky a mohli ve hře tří proti třem rozhodnout. Zkušený Daniel Sedin ale sám proti brankáři selhal a na druhou stranu už okamžitě startovala trojice mladých hráčů.

První střelou ještě Henrika Lundqvista ve švédské brance nepřekonali, pak ale Johnny Gaudreau u mantinelu zaskočil nemotorného protihráče a přihrávkou poslal do situace jeden na jednoho Nathana MacKinnona. Ten měl proti jednomu z nejlepších brankářů posledního desetiletí spoustu času. Pokerový souboj o to, kdo déle udrží nervy na uzdě, nakonec vyhrál mladý Kanaďan, který situaci zakončil fantastickým bekhendem pod víko.

"Viděl jsem, že se (Lundquist) holí snaží zmocnit puku, podařilo se mi vyhnout a trefit to nahoru," popsal MacKinnon své povedené zakončení. "Byl to legrační gól," dodal.

Zámořská zkušenost s prodloužením 3 na 3 je znát

"Je to skvělý nápad, prostor na ledě vybízí k tomu, že jakmile někdo udělá chybu, je to brejk. Zleva doprava, zprava doleva, pořád to chodí nahoru a dolů. Přestože mi hala přišla, že je celý zápas polomrtvá, tak najednou lidi stáli," poznamenal k prodloužení hranému tři na tři expert ČT David Pospíšil.

"Je znát, že hráči mají zkušenosti s hrou tři na tři. MacKinnon tam nezůstal stát jen tak. Moc dobře věděl, že pokud někdo udělá chybu u modré čáry, že tam zůstane úplně sám, a risknul to. Věděl, že na dobruslení je stejně pozdě, tak zůstal stát. Je vidět, že to mají nahrané," okomentoval situaci další z expertů ČT Milan Antoš.

Češi si pro naše kraje zatím nepříliš obvyklé prodloužení vyzkoušeli proti výběru Evropy a vinou chyby Michala Kempného inkasovali. "My s tím takovou zkušenost nemáme a v zámoří už se to hraje rok a hráči vědí, co je čeká," doplnil Antoš.

I výhra ale mladíkům nemusí stačit

Severoameričané ukázali, že se mohou měřit s nejlepšími, a zároveň je jejich hra dokladem, že podobný formát týmu má na hokejové scéně smysl. Paradoxně ani výhra nad Švédy nemusí týmu stačit k postupu – ačkoliv si to sami hráči na ledě, když bujaře vyjeli slavit, mysleli. Trenéři jim totiž neřekli přesně faktický stav věcí.

Nyní se musí spoléhat na krajně nejistý výsledek, a sice výhru Finska (to má zatím na svém kontě jen dvě porážky) nad Ruskem. Sympatie hokejových fanoušků budou sice zřejmě na jejich straně, stačit to ale nemusí.

"Možná jsme neměli slavit až tak moc," poznamenal po zápase lakonicky hrdina MacKinnon.

Zdroj
ČT sport, cbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články