Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švédové postupují do semifinále i přes prohru se Severní Amerikou v prodloužení

Toronto – Švédové si trpělivým a zkušeným výkonem v druhé polovině utkání proti Severní Americe zajistili po vyrovnání postupový bod a i přes porážku 3:4 v prodloužení se mohou těšit na semifinále Světového poháru po postupu z prvního místa ve skupině. Přestože seveřané prohrávali ve druhé minutě už 0:2 a později i 1:3, nezazmatkovali a i za přispění později bezchybného Lundqvista dokázali vybojovat potřebný bod. Prodloužení rozhodl MacKinnon a zajistil mladíkům naději na postup. Severoameričané však potřebují pomoc Finů v zápase s Ruskem.

Nathan MacKinnon překonává v prodloužení Henrika Lundqvista
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

Kdo očekával od Švédů podobně jako proti Finsku dokonalou defenzivní partii, mohl být překvapen. Švédská obrana s mladíky amerického kontinentu od začátku zápasu nestíhala a hned po 95 sekundách dovolila soupeři vstřelit dvě branky a navrch nabídnout nakonec neproměněné trestné střílení. Seveřané se však po katastrofálním úvodu neskutečně zvedli, a přestože prohrávali už 1:3, dokázali srovnat a tím si zajistit postupový bod.

Hrdinou se ve švédské sestavě stal Patrik Berglund, který nahradil zraněného Backlunda. Byl to právě původně třináctý útočník Tre Kronor, který šikovně tečoval Karlssonovu nabídku. Mladíci přesto potřebovali zvítězit a v prodloužení se štěstí přiklonilo k nim, když MacKinnon vymíchal Lundqvista. Bod navíc by pro Výběr Severní Ameriky mohl hrát důležitou roli v otázce postupu, Rusové však nesmí porazit Finsko.

Diváci v Air Canada Centre se po hymnách obou soupeřů ještě nestihli pořádně usadit a po pár vteřinách se začaly dít nečekané věci. Už první útočnou akcí McDavidova útoku se po střele obránce Riellyho dostal k odraženému puku volný Matthews a hráč Maple Leafs poprvé rozradostnil svou arénu. Ještě než se z úvodní branky Švédové vzpamatovali, nastala pro seveřany další pohroma. Gaudreau byl po úniku faulován, ale nabídnutým trestným střílením pohrdl. Lundqvist ale vůbec nemusel zasahovat, neboť "Johnny Hockey" svým pokusem úplně minul branku.

Severoameričanům to ale nemuselo vadit. Dvouminutový výpadek švédské obrany ještě využil ke zvýšení skóre Trocheck, kterého vybídl střílenou přihrávkou obránce Gostisbehere. Švédové zastavili tlak mladíků až s první poskytnutou přesilovkou. Navíc půl minuty po vypršení početní výhody uklidnil spoluhráče technickou střelou Forsberg, který snížil. Hokejisté Severní Ameriky přesto působili skandinávskému soupeři neustálé problémy rychlými a početnými výpady do švédské obrany.

Seveřané se však z nevydařeného úvodu nepoučili a v dalším sólovém úniku už byl Gaudreau úspěšný. Ve velké rychlosti naznačil kličku do bekhendu, ale manévr vrátil zpět na forhend a zasunul za bezmocného Lundqvista. Švédové se vrátili na kontakt opět po skončení další přesilovky. Gibson, který v severoamerické brance nahradil zraněného Murrayho, se po zákroku nestihl vrátit do branky a do opuštěné klece se od mantinelu trefil Backström. V pořadí čtvrtý brejk ze hry či nájezd hokejistů do 23 let pak ještě zakončil McDavid v dalším úniku do tyčky.

Johnny "Hockey" Gaudreau v úspěšném blafáku proti brankáři Lundqvistovi
zdroj: ČTK/AP autor: Mark Blinch

Druhou část začali Švédové podstatně lépe než tu první a Daniel Sedin se dostal hned ke třem pokusům, ale Gibson si s jeho dorážkami poradil. Na druhé straně se zcela sám před Lundqvistem objevil MacKinnon, ale král Henrik jeho střelecký pokus vyrazil a nedovolil Severoameričanům odskočit znovu do dvougólového náskoku. Švédský brankář byl úspěšný také v další šanci Gaudreaua, který se řítil po levé straně, ale jeho tvrdou ránu dokázal vytěsnit.

Zápas se následně zklidnil a také tempo hry trochu opadlo. Švédové zpřesnili přihrávky, drželi častěji puk na hokejkách a hráli organizovaněji. Ani to však nepřibrzdilo mladé Američany a Kanaďany. Lundqvist musel čelit dalším pokusům Jonese a MacKinnona, který se po promarněné příležitosti chytil za hlavu. Podobně si vylámal zuby také Drouin. To Gibson se spíše nudil a pokus Söderberga z otočky mu alespoň připomněl, že musí zůstat ostražitý.

Největší problémy způsobil americkému gólmanovi na začátku třetí třetiny tečující Berglund, kterého našel obránce Karlsson fingovanou střelou. Jak se poté ukázalo, švédský útočník se při první šanci jen zastřeloval. Ve 47. minutě si oba aktéři předchozí situaci zopakovali a tentokrát už byl náhradník za Backlunda, který se proti Finsku zranil a jehož Berglund v sestavě zastoupil, nechytatelně přesný.

Po srovnání se zdálo, že Severoameričanům znovu začíná ujíždět vítězný vlak podobně jako v utkání proti Rusku, kde mladíci doplatili na šestiminutový výpadek ve druhé třetině. Švédové postupně převzali otěže vrcholícího zápasu. Pomohl jim k tomu také zbytečný faul Trochecka. Seveřany navíc hřál fakt, že jim vytoužený bod k postupu stačí.

V prodloužení se hrál otevřený hokej s mnoha šancemi na obou stranách, rozhodnout mohl Daniel Sedin, ale Gibsona nepřekonal, a tak vítěznou branku vstřelil na druhé straně MacKinnon. Výběr Severní Ameriky i přes výhru v prodloužení potřebuje k postupu do vytouženého semifinále zaváhání Ruska v posledním zápase skupiny proti Finsku.

Výběr Severní Ameriky - Švédsko 4:3 v prodl. (3:2, 0:0, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Matthews (Rielly, McDavid), 2. Trocheck (Gostisbehere, Eichel), 14. Gaudreau (Gostisbehere), 65. MacKinnon (Gaudreau, Gostisbehere) - 9. F. Forsberg (Hörnqvist, Bäckström), 17. Bäckström (F. Forsberg, E. Karlsson), 47. Berglund (E. Karlsson, Söderberg). Rozhodčí: Sutherland, Dwyer - Amell, Miller (všichni Kan.). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 19 104.

Výběr Severní Ameriky: Gibson - Jones, R. Murray, Rielly, Parayko, Trouba, Gostisbehere - Scheifele, McDavid, Matthews - MacKinnon, Nugent-Hopkins, Gaudreau - Trocheck, Eichel, Drouin - Miller, Couturier, Saad. Trenér: Todd McLellan.

Švédsko: H. Lundqvist - Hedman, Stralman, Ekholm, E. Karlsson, Ekman-Larsson, Hjalmarsson - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Bäckström, F. Forsberg - Söderberg, Berglund, Landeskog - Silfverberg, Krüger, Hagelin. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články