Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Šéftrenér Lener: MS dvacítek byl neúspěch. Hráči musí dělat navíc, přijdou změny

Praha – Mistrovství světa dvacítek opět naplno ukázalo slabiny mladých českých reprezentací. Podle Slavomíra Lenera musí přijít změny a na řadě z nich se už na více úrovních pracuje. To nejpodstatnější ale musí odvést hráč sám. "Svazové a klubové programy nestačí, pokud nebudou kluci dělat navíc," prohlásil šéftrenér Českého svazu ledního hokeje. Samotný světový šampionát pak hodnotí jako neúspěšný. Český tým nedokázal od roku 2005 postoupit do semifinále.

Český brankář Jakub Škarek v utkání s Finskem
zdroj: ČTK/AP/Graham Hughes

Na záporném hodnocení skončeného MS se shodla reprezentační komise za účasti všech trenérů od 16 let až po A-mužstvo. "Už čekáme více, v kategoriích 16 až 18 jsme měřitelní se světem. Dokážeme vyhrávat turnaje, zápasy, jsme na padesátiprocentní úspěšnosti. Ze čtyř zápasů se silnými týmy jsme schopni dva vyhrát, dva prohrát. Tam jsme konkurenceschopní, ale na mistrovství světa to už léta nejde," řekl Lener, který chce s realizačními týmy pokročit dál. "Je potřeba najít tu cestu, která nás posune," dodal. Čeští hokejisté do dvaceti let obsadili na mistrovství světa šesté místo.

Trenér Jakub Petr šel podle svých slov k týmu s vírou, že se jemu i spolupracovníkům podaří prolomit kletbu čtvrtfinále. Češi naposledy získali medaili v roce 2005 – to byl bronz. "Letos byla účast v semifinále daleko. Nejvíc mě na tom zaráží, že ročník 1997 porazil Švédy třikrát během sezony. Ale pak vidíte individuální dovednosti Švédska a náš projev na mistrovství světa, a to mě trápí nejvíc," přiznal.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Hodnocení hokejového MS dvacítek

Manažer rozvoje ledního hokeje a bývalý úspěšný brankář Milan Hnilička vidí problém zejména v odcházení talentovaných hráčů do zámoří. "Jsou to kluci, kteří táhnou mančaft od šestnáctky, ti nejlepší odejdou a potom nad nimi ztrácíme trochu kontrolu. Do té doby je reprezentační program vynikající a potom se z toho stane takový výběr jakoby dospělých. Mužstvo moc nevidíme, jen trochu v létě, když se sejdou a potom ho mají možnost trenéři vidět před mistrovstvím světa. Je to jen na hráčích, jak se po opuštění domácí půdy vyvíjí," vysvětlil.

Právě to by se ale do budoucna mělo změnit. Lener v rozhovoru pro Českou televizi zmínil například návrat ke společným soustředěním. "Chceme zavést i povinné testování, ať jsou to funkční či fyzické testy. Někteří hráči zaostávali na světovém šampionátu za světovým standardem, to byl varovný signál. Než pojede budoucí dvacítka na soustředění do Finska, chceme mít určitě připravenější tým než letos," řekl Lener.

Sport
zdroj: ČT4

Diskutovat se bude i nad strukturou soutěží. "Extraliga je daná, ale otázka třeba WSM ligy, juniorské ligy a staršího dorostu, aby tam bylo více prostoru pro hráče, je otevřená," uvedl Lener. Nejzásadnější problém je podle něj ale otázka tréninku a přístupu každého talentovaného hráče. "Musí se trénovat víc a intenzivněji. Kvalitně trénovat to, co je potřeba, aby to byly situace, které se v zápase objeví, aby to byla střelba z prostor, ze kterých padá nejvíce branek," popsal.

Chleba se láme už od nejmenších hokejistů. Lener zdůraznil nutnost zvětšení prostoru pro hru samotnou v tréninku. "V této sezoně jsme měli 45 celostátních seminářů, kde školíme trenéry. Jako zlatá linka se tam prolíná hra, hra, hra. Každý trénink musí mít velkou porci hry, minimálně padesát procent. V tom máme obrovské rezervy," prohlásil.

Radost českých hokejových juniorů z vítězství
zdroj: ČTK/AP/Graham Hughes

Řada trenérů podle něj hráče hlavně instruuje. "Kluci se pak bojí tvořit, protože budou sedět, budou potrestaní. To je obrovský problém, který se vine až k dospělým," zdůraznil. Na mladého hokejového adepta mají dohlížet i rodiče. "Klub a reprezentace zajistí určitý standard ve výchově hráče, ale pořád nejdůležitější je rodič, většinou táta, který musí s tím klukem doma pracovat, musí dělat navíc. Žádný hráč nefungoval bez velké podpory rodiny. Ne že ho rodina tlačila, ale že s dítětem dělali navíc," dodal.

Hnilička je ale optimistou. "Dnes už se plno trenérů věnuje těm metodám hravosti a ubrání drilu. Je to u nejmenších, takže to bude chvíli trvat, pět sedm let, kdy nám vyroste generace, která není tolik svázaná," uvedl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články