Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rozhodly drobnosti a štěstí, snad nám to někdy vrátí, přeje si Jandač

Praha - Hokejisté pražské Sparty stejně jako před rokem vypadli v semifinále extraligy, neobhájili ani loňský bronz, ale trenér Josef Jandač byl na své svěřence za vystoupení v sezoně hrdý. O vyřazení s vítězem základní části Třincem 2:4 na zápasy podle něj rozhodly detaily i sportovní štěstí a lodivod Pražanů si cenil charakteru svého týmu. Do další sezony Jandač, který má v klubu ještě na příští ročník smlouvu, neočekává v kádru velké změny.

Josef Jandač na lavičce Sparty
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Málokdy chválím, ale myslím si, že hráči se vydali ze všeho, a nevím, co víc pro to udělat, abychom to zlomili na svoji stranu. Myslím, že rozhodly drobnosti, detaily a sportovní štěstí," řekl Jandač, který s krátkou pauzou v podobě působení ve Lvu Praha v KHL v úvodu sezony 2012/13 vede Spartu čtyři roky a dvakrát s ní vyhrál základní část. V roce 2012 ztroskotala Sparta jakožto nejlepší tým dlouhodobé soutěže ve čtvrtfinále na Kometě Brno, v dalším ročníku vyšplhala po Jandačově návratu ze Lva z posledního místa na pátou pozici, ale vypadla s Třincem. Loni opět jako držitel Prezidentského poháru pro nejlepší tým základní části přešla přes Vítkovice a následně ji znovu zastavila Kometa.

Letos ze čtvrtého místa ve čtyřech zápasech vyřadila Hradec Králové, ale Oceláře nezdolala. "Nechci srovnávat minulé sezony, každá je jiná. Třinec měl loni jiný tým a my taky. Je možná hloupé to říct, ale letošní vyřazení mě mrzí daleko méně než loňské, protože letos šel ten tým opravdu na doraz," ocenil Jandač, že tým ze sebe vydal to, na co měl. "Loni nám chyběla taková ta chemie v týmu, bylo tam hodně náčelníků a málo indiánů. Letos jsme to měli vyvážené a podávali jsme po celou sezonu poměrně solidní výkony včetně Ligy mistrů. Rozhodně jsme nebyli horším týmem," podotkl k souboji s Oceláři Jandač, který se Spartou vypadl v Lize mistrů v osmifinále s Linköpingem.

"Loni bylo velké očekávání a myslím, že charakterově bylo mužstvo loni jiné než letos. To jsme i říkali a za tím si stojím. Vyřazení bolí, přál jsem to Spartě, klukům a fanouškům. Každý rok to bude stejné, co se týče fanoušků, tak cíle ve Spartě budou každý rok ty nejvyšší," uvedl Jandač. "Ale věřím na životní rovnováhu a na to, že se nám to jednou vrátí, ať už sportovním úspěchem někdy jindy, nebo aspoň zdravím," uvedl kouč, který ani pošesté v kariéře se svým týmem neprošel v extralize ze semifinále.

Sparta čeká na finále od posledního titulu už osm let a Jandač s tlakem v pražském klubu na úspěchy počítá. "Každý, kdo pracuje ve Spartě, tak se na to musí připravit a já jsem tady čtyři roky. Co to je tlak? Jinde chcete uspět taky, ale pořád se to spojuje se Spartou... Všichni chceme uspět, tady je to o něco víc, protože je to Sparta, ale už mám něco za sebou a z toho se nepodělám. Na analýzu je čas, ale nemyslím si, že bychom se dopustili nějakých velkých chyb, ať už hráči, nebo trenéři," prohlásil.

Dva poslední duely rozhodl ve prospěch Třince Zbyněk Irgl, který se vrátil na led po operaci nádoru na ledvině. "Zbyňka znám osobně, je to výborný hráč i kluk. Jemu osobně to samozřejmě přeji, nepřeji to Třinci, ale je to životní příběh a máte o čem psát. Nepřeju mu to, že porazil Spartu. Nechci říct, že ji porazil on, ale možná to byl ten klíčový hráč, který v pravý čas vytáhl své hokejové umění," uznal Jandač.

Sparta šla po problémech se srdcem Rastislava Stani do play-off s nezkušeným brankářem Filipem Novotným, který si o pozici řekl výkony v základní části. "Je těžké takhle bezprostředně hodnotit gólmany. Pro Filipa Novotného to bylo první play-off v životě a myslím, že se toho zhostil velmi dobře. Nějaké chyby samozřejmě udělal, ale abych to takhle bezprostředně házel na něj, to v žádném případě," uvedl Jandač. Velký pohyb v kádru před další sezonou ve Spartě prý nebude. "Drtivá většina hráčů je pod smlouvou, takže si myslím, že změny budou drobné," dodal Jandač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články